Kuchnia wÄ?gierska
4 plastry tu??czyka
70 g t??uszczu
1 kg ziemniak??w
2 ??wie??e papryki
1 ??y??eczka mielonej papryki
500 g pomidor??w
2 fili??anki kwa??nej ??mietany
olej
s??l |
Ziemniaki obraÄ?, pokroiÄ? w talarki i ugotowaÄ? na p????miÄ?kko w osolonej wodzie. OdsÄ?czyÄ? je na sicie. MÄ?kÄ? wymieszaÄ? z mielonÄ? paprykÄ?, obtoczyÄ? w niej plastry tu??czyka i sma??yÄ? na gorÄ?cym oleju. Rozpu??ciÄ? t??uszcz w ??aroodpornym naczyniu, w??o??yÄ? ziemniaki pokrojone w talarki, na nich uk??adaÄ? rybÄ?, pokrojonÄ? w krÄ???ki paprykÄ? i pomidory. ZalaÄ? wszystko kwa??nÄ? ??mietanÄ? i zapiec w piekarniku.
|