Kuchnia wÄ?gierska
4 tuziny ??limak??w
40 g mas??a
2 sardynki w oleju
10-15 ziarenek pieprzu
1-2 ??y??ki kwa??nej ??mietany
1 marchew
szczypta pieprzu
1 pietruszka
1 ??y??ka tartej bu??ki
plaster selera
brÄ?zowy sos |
?šlimaki kilka razy dok??adnie umyÄ?, wciÄ??? zmieniajÄ?c wodÄ?, i ugotowaÄ? je w osolonej wodzie razem z oczyszczonÄ? w??oszczyznÄ? i pieprzem ziarnistym. WylaÄ? na sito i wyjÄ?Ä? z nich miÄ?so. Skorupki wewnÄ?trz starannie oczy??ciÄ? solÄ? i dobrze wyp??ukaÄ?. G??owy i ogony ??limak??w: odciÄ?Ä?, tu??owie oczy??ciÄ? ze ??luzu, drobno pokrajaÄ? i udusiÄ? na ma??le. NastÄ?pnie wymieszaÄ? je starannie z drobno pokrajanymi sardynkami, tartÄ? bu??kÄ?, kwa??nÄ? ??mietanÄ?, solÄ? i pieprzem i uzyskanÄ? masÄ? nape??niaÄ? skorupki. Skorupki otworem do g??ry wstawiÄ? do brytfanki i zapiec w piekarniku. PodawaÄ? na st???? z brÄ?zowym sosem.
|