3 dkg kawy ziarnistej
2 bia??ka (piana)
1 szklanka wody
10 dkg ??mietanki kremowej
1/2 dkg ??elatyny
4 ??????tka
3 ??y??ki gorÄ?cej wody
12 dkg cukru
1 szklanka mleka |
??elatynÄ? op??ukaÄ?, namoczyÄ? w zimnej wodzie. ZaparzyÄ? mia??ko zmielonÄ? kawÄ?, przykryÄ? jÄ? szczelnie. UtrzeÄ? ??????tka z cukrem. UbiÄ? pianÄ? i ??mietankÄ?. ??elatynÄ? rozpu??ciÄ?, wstawiÄ? do ciep??ej wody. Do ??????tek wlaÄ? napar z kawy przecedzonej przez gÄ?ste sitko, dodaÄ? mleko i ucierajÄ?c wlaÄ? ??elatynÄ?; powoli dalej mieszaÄ?. Gdy masa ??????tkowa zgÄ?stnieje do gÄ?sto??ci ??mietany - szybko wymieszaÄ? jÄ? z pianÄ? i ??mietankÄ?, wy??o??yÄ? do kompotiery, do ostudzenia.
|