Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Dorsz w pomidorach 30 min

Kuchnia z szybkowaru
1 kg dorsza
3 ??y??ki oleju
np. sojowego
3 spore cebule
1 kg pomidor??w
1 papryka
2 pory
4-5 zÄ?bk??w czosnku
1 plaska ??y??ka przyprawy "Jarzynka" lub "Sapor?
50 dag kartofli
s??l i pieprz do smaku
trochÄ? listk??w bazylii; kto lubi i ma mo??e dodaÄ? 20 dag czarnych oliwek (danie eleganckie) lub tyle?? pokrojonych solonych rydz??w
Na sos 1 spory filet solonego ??ledzia (lepiej 4 fileciki anchois)
0,25 szklanki oleju (np. sojowego)
1-2 ??y??ki koniaku
Oczyszczonego dorsza pokroiÄ? na do??Ä? du??e kawa??ki. W szybkowarze rozgrzaÄ? olej, przyrumieniÄ? na nim oczyszczonÄ? i pokrojonÄ? cebulÄ? oraz pory. WrzuciÄ? na to pomidory pozbawione sk??rki (na chwilÄ? zanurzyÄ? pomidory we wrzÄ?tku, wtedy sk??rka ??atwo schodzi) i pokrojone, zmia??d??ony czosnek, pokrojonÄ? paprykÄ? bez ziaren, bazyliÄ? i przyprawÄ?, posoliÄ? i popieprzyÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 10 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, w??o??yÄ? do niego rybÄ? i dolaÄ? tyle wody, by pokry??a rybÄ?. SprawdziÄ? smak, dosoliÄ? i dopieprzyÄ?. WrzuciÄ? oczyszczone i pokrojone w talarki kartofle oraz, ewentualnie, oliwki lub rydze. Zn??w zamknÄ?Ä? szybkowar i tym razem ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. W tym czasie zrobiÄ? sos. usma??yÄ? na oleju filet ??ledziowy, dok??adnie rozgnie??Ä? i rozprowadziÄ? koniakiem. Sosem tym polaÄ? potrawÄ? po wy??o??eniu na p????misek.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design