Kuchnia z szybkowaru
60 dag mro??onych filet??w rybnych
6 dag mas??a (lub 1 czubata ??y??ka mas??a i 2 ??y??ki oleju)
3 cebule
1 ??y??ka mÄ?ki
50 dag marchwi
4 kartofle (po 1 na osobÄ?)
0,5 szklanki wody
kilka listk??w bazylii lub szczypta macierzanki albo innych zi???? zapachowych
np. sza??wi czy majeranku
s??l i pieprz do smaku |
Do szybkowaru wlaÄ? olej lub w??o??yÄ? po??owÄ? mas??a (3 dag mas??a zostawiÄ?), rozgrzaÄ?, wsypaÄ? mÄ?kÄ? i zrobiÄ? jasnÄ? zasma??kÄ?. Zamro??ony blok filet??w posoliÄ? i popieprzyÄ? dooko??a, w??o??yÄ? do szybkowaru, posypaÄ? zio??ami. WkroiÄ? cebulÄ?, wlaÄ? wodÄ?, obok ryby u??o??yÄ? oczyszczone, ale nie krojone marchwie i kartofle. Szybkowar zamknÄ?Ä?, ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, ostro??nie wyjÄ?Ä? rybÄ? na p????misek, ob??o??yÄ? marchwiÄ? i kartoflami, wszystko polaÄ? sosem z szybkowaru, a na wierzch po??o??yÄ? kawa??ki surowego mas??a.
|