Kuchnia z szybkowaru
50 dag surowych tuszek kalmar??w
0,5 szklanki oleju sojowego
1 pÄ?czek szczypiorku
1 p??aska ??y??eczka imbiru
2 ??y??ki sosu sojowego lub
zastÄ?pczo
trochÄ? maggi
1 p??aska ??y??ka mÄ?ki kartoflanej; s??l do smaku
woda
mo??na te?? dodaÄ? 2 ??y??ki wytrawnego sherry |
Kalmary sparzyÄ?, oczy??ciÄ? ze sk??ry, umyÄ?, pokroiÄ? na ma??e kawa??ki. Dobrze rozgrzaÄ? w szybkowarze olej, usma??yÄ? na nim kalmary, dodaÄ? s??l, szczypiorek, drobno zmielony imbir oraz ewentualnie sherry. WlaÄ? tyle wody, by pokry??a kalmary. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 10-15 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, zagÄ???ciÄ? sos mÄ?kÄ? kartoflanÄ? rozmieszanÄ? z dwiema ??y??kami zimnej wody.
|