Kuchnia z szybkowaru
50 dag surowych tuszek kalmar??w
1 szklanka bia??ego wytrawnego wina
(lub zastÄ?pczo 1 szklanka wody z octem winnym)
1 cebula
20 dag pomidor??w (4-5 sztuk)
2 marchwie
2 pietruszki
1 kawa??ek selera
3 ??y??ki oleju sojowego
s??l do smaku |
Kalmary sparzyÄ?, obciÄ?gnÄ?Ä? ze sk??ry, umyÄ?, pokroiÄ? w paseczki. OczyszczonÄ? i drobno posiekanÄ? cebulÄ? usma??yÄ? na rozgrzanym w szybkowarze oleju, dodaÄ? pokrojone pomidory, kalmary i oczyszczone, starte na tarce do jarzyn warzywa. WlaÄ? wino, posoliÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 15 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. PodawaÄ? z bia??ym pieczywem i mas??em.
|