2 dkg ??elatyny
20 dkg ??mietanki kremowej lub ??mietany
3 ??y??ki wrzÄ?cej wody
40 dkg poziomek lub truskawek
20 dkg cukru
3 bia??ka (piana) |
??elatynÄ? op??ukaÄ?, namoczyÄ? na godzinÄ? w zimnej wodzie, odcisnÄ?Ä?, rozpu??ciÄ? w gorÄ?cej wodzie i dla podgrzania wstawiÄ? do ciep??ej wody. Owoce przebraÄ?, op??ukaÄ? starannie, osÄ?czyÄ?, wybraÄ? kilka du??ych sztuk do przybrania, resztÄ? zmia??d??yÄ?. UbiÄ? bia??ka na sztywnÄ? pianÄ?, dosypujÄ?c po trochu cukier. UbiÄ? ??mietanÄ?. Do piany z bia??ek z cukrem wlewaÄ? po trochu ??elatynÄ? ciÄ?gle ubijajÄ?c. Gdy zacznie gÄ?stnieÄ?, dodawaÄ? owoce i ubijaÄ? dalej. Krem w porÄ? wymieszaÄ? z ubitÄ? ??mietankÄ?. Je??eli dodamy jÄ? za p????no - ??le siÄ? wymiesza. Gdy dodamy jÄ? zanim masa dostatecznie zgÄ?stnieje - ??mietanka podp??ywa na powierzchniÄ?.
GÄ?stniejÄ?cy krem wy??o??yÄ? do kompotiery lub podzieliÄ? od razu do kompotierek i ostudziÄ?. podaniem przybraÄ? jagodami.
|