Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
Krem poziomkowy lub truskawkowy

2 dkg ??elatyny
20 dkg ??mietanki kremowej lub ??mietany
3 ??y??ki wrzÄ?cej wody
40 dkg poziomek lub truskawek
20 dkg cukru
3 bia??ka (piana)
??elatynÄ? op??ukaÄ?, namoczyÄ? na godzinÄ? w zimnej wodzie, odcisnÄ?Ä?, rozpu??ciÄ? w gorÄ?cej wodzie i dla podgrzania wstawiÄ? do ciep??ej wody. Owoce przebraÄ?, op??ukaÄ? starannie, osÄ?czyÄ?, wybraÄ? kilka du??ych sztuk do przybrania, resztÄ? zmia??d??yÄ?. UbiÄ? bia??ka na sztywnÄ? pianÄ?, dosypujÄ?c po trochu cukier. UbiÄ? ??mietanÄ?. Do piany z bia??ek z cukrem wlewaÄ? po trochu ??elatynÄ? ciÄ?gle ubijajÄ?c. Gdy zacznie gÄ?stnieÄ?, dodawaÄ? owoce i ubijaÄ? dalej. Krem w porÄ? wymieszaÄ? z ubitÄ? ??mietankÄ?. Je??eli dodamy jÄ? za p????no - ??le siÄ? wymiesza. Gdy dodamy jÄ? zanim masa dostatecznie zgÄ?stnieje - ??mietanka podp??ywa na powierzchniÄ?. GÄ?stniejÄ?cy krem wy??o??yÄ? do kompotiery lub podzieliÄ? od razu do kompotierek i ostudziÄ?. podaniem przybraÄ? jagodami.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design