Kuchnia z szybkowaru
50 dag niedu??ych tuszek kalmar??w
20 dag filet??w rybnych
1 cebula
1 czerstwa kajzerka namoczona w mleku
1 ??????tko
1 ??y??ka siekanej natki pietruszki
4 zÄ?bki czosnku
1 kostka roso??owa
6 dag t??uszczu
1 szklanka bia??ego wytrawnego wina
1 szklanka wody
1 ??y??ka oleju aromatyzowanego (olej zlany z li??ci bazylii
estragonu i majeranku)
1 marchew
s??l i pieprz do smaku |
Kalmary sparzyÄ?, ??ciÄ?gnÄ?Ä? sk??rÄ?, umyÄ? i na godzinÄ? przed gotowaniem w??o??yÄ? do marynaty z rozcie??czonego wodÄ? wina (zastÄ?pczo mo??na u??yÄ? wodÄ? z octem winnym), oleju i oczyszczonej, startej na tarce marchwi. Filety rybne posiekaÄ?, dodaÄ? utartÄ? cebulÄ? i odci??niÄ?tÄ? z miÄ?kkÄ? bu??kÄ?. WymieszaÄ? z posiekanymi 2 zÄ?bkami czosnku, natkÄ? pietruszki, ??????tkiem, solÄ? i pieprzem. Wszystko dobrze wyrobiÄ?. Kalmary wyjÄ?Ä? z zalewy, nape??niÄ? przygotowanym farszem, wyloty spiÄ?Ä? szpilkami. W szybkowarze rozgrzaÄ? t??uszcz, obrumieniÄ? na nim nafaszerowane tuszki, wlaÄ? marynatÄ?, w kt??rej moczy??y siÄ? kalmary, wrzuciÄ? 2 pozosta??e zÄ?bki czosnku w ca??o??ci, posoliÄ? i popieprzyÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 15-20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, polaÄ? kalmary aromatyzowanym olejem roztartym z wyjÄ?tymi z potrawy zÄ?bkami czosnku i jeszcze gotowaÄ? oko??o 5 minut dla odparowania sosu.
|