Kuchnia z szybkowaru
1 kg karpia (lub wÄ?gorza)
3 ??y??ki oleju (np. sojowego)
0,5 szklanki bia??ego wytrawnego wina (lub tyle?? wody z octem winnym)
1 cebula
2 ??y??ki mÄ?ki
1 p??aska ??y??ka przyprawy chi??skiej
wÄ?gierskiej lub "Sapor"
s??l i pieprz do smaku |
RybÄ? oczy??ciÄ? i pokroiÄ? na porcje, obtoczyÄ? w mÄ?ce. RozgrzaÄ? w szybkowarze t??uszcz, obrumieniÄ? na nim rybÄ? i rozkrojonÄ? na 4 czÄ???ci cebulÄ?. WlaÄ? na to wino, wsypaÄ? przyprawÄ?, posoliÄ? i popieprzyÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 12 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Tak przyrzÄ?dzonego karpia podaje siÄ? najczÄ???ciej ze szpinakiem i kartoflami.
|