Kuchnia z szybkowaru
1 kg miÄ?tusa. 6 ??y??ek dobrego oleju
np. sojowego
2 ??y??ki koncentratu pomidorowego (lub 25 dag pomidor??w)
1 kieliszek koniaku (lub
zastÄ?pczo
tyle?? wody z octem winnym)
1 cebula
1 zÄ?bek czosnku
kawa??ek ostrej papryki
1 kostka maggi
1 szklanka gorÄ?cej wody |
RybÄ? sprawiÄ?, pokroiÄ? na kawa??ki, obtoczyÄ? w mÄ?ce. RozgrzaÄ? w szybkowarze po??owÄ? t??uszczu, obrumieniÄ? na nim rybÄ? wraz z cebulÄ?. WlaÄ? koniak i wino, wrzuciÄ? koncentrat pomidorowy, czosnek, ostrÄ? paprykÄ?, kostkÄ? maggi rozpuszczonÄ? w gorÄ?cej wodzie. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 15 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. ResztÄ? t??uszczu rozmieszaÄ? z pozosta??Ä? mÄ?kÄ?, po czym, zaraz po otwarciu szybkowaru, zaciÄ?gnÄ?Ä? tym sos, w kt??rym znajduje siÄ? ryba.
Uwaga. Mo??na tÄ? potrawÄ? przyrzÄ?dziÄ? bez alkoholu, lecz w??wczas bÄ?dzie silniej dawa?? siÄ? odczuÄ? charakterystyczny dla miÄ?tusa zapach b??ota.
|