Kuchnia z szybkowaru
1 kg miÄ?tusa
6 ??y??ek dobrego oleju (np. sojowego)
3 ??y??ki mÄ?ki
3 szklanki bia??ego albo czerwonego wytrawnego wina (lub zastÄ?pczo tyle?? wody z octem winnym)
15 dag dowolnych grzyb??w
10 niewielkich cebul
1 p??aska ??y??ka przyprawy typu "Vegeta"
s??l i pieprz do smaku |
RybÄ? sprawiÄ?, usunÄ?Ä? o??ci, pokroiÄ? na kawa??ki, posoliÄ? i popieprzyÄ?. ObtoczyÄ? w mÄ?ce. RozgrzaÄ? w szybkowarze po??owÄ? t??uszczu, obrumieniÄ? na nim rybÄ?. WsypaÄ? resztÄ? mÄ?ki, wlaÄ? wino, wrzuciÄ? cebulÄ?, pokrojone grzyby i przyprawÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 15 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po tym czasie szybkowar otworzyÄ?, wyjÄ?Ä? rybÄ? na p????misek, a sos w szybkowarze odparowywaÄ? przez 5 minut na du??ym ogniu. WrzuciÄ? do niego resztÄ? mas??a i wylaÄ? na rybÄ?.
|