Kuchnia z szybkowaru
50 dag filet??w rybnych
1 cebula
6 dag suchej bu??ki (1;5 kajzerki)
l jajo
2 dag margaryny
2 ??y??ki zieleniny
p??aska ??y??eczka cukru
s??l i pieprz do smaku
Wywar:
1 pietruszka
2 cebule
1 kawa??ek selera
1 ma??a marchew
cukier i s??l do smaku |
Filety rybne zemleÄ? razem z namoczonÄ? uprzednio i odci??niÄ?tÄ? bu??kÄ? oraz z cebulÄ?. Do zmielonej ryby dodaÄ? jajo, zieleninÄ?, s??l, pieprz i cukier. WziÄ?Ä? czystÄ? ??ciereczkÄ? lub gazÄ?, na ??rodku posmarowaÄ? margarynÄ? i na tÄ? posmarowanÄ? czÄ???Ä? po??o??yÄ? r wa??ek uformowany z masy rybnej takiej d??ugo??ci, by zmie??ci?? siÄ? na dnie szybkowaru. ZawinÄ?Ä? w ??ciereczkÄ? i mocno zawiÄ?zaÄ? sznurkiem ko??ce. W??o??yÄ? do szybkowaru, zalaÄ? wodÄ? tak, by pokry??a rybÄ?. Do wody tej w??o??yÄ? przeznaczone na wywar warzywa, posoliÄ? i pocukrzyÄ?. ZamknÄ?Ä? szybkowar i ogrzewaÄ? 20 minut od momentu przekroczenia progu ci??nienia wewnÄ?trznego. Po ugotowaniu i ostygniÄ?ciu odwinÄ?Ä? ze ??ciereczki, pokroiÄ? ostrym no??em na plastry. PodawaÄ? z sosami, na zimno z majonezem lub zalaÄ? wywarem przygotowanym na galaretÄ?.
|