1 dkg ??elatyny
1/4 laski wanilii
5 ??????tek
4 bia??ka
12 dkg cukru
12 dkg ??mietanki kremowej |
??elatynÄ? op??ukaÄ?, namoczyÄ? w zimnej wodzie na godzinÄ?. NamoczonÄ? ??elatynÄ? odcisnÄ?Ä?, podgrzewaÄ? w ma??ym naczyniu i rozpu??ciÄ? mieszajÄ?c; wstawiÄ? do naczynia z gorÄ?cÄ? wodÄ?, aby nie zastyg??a. UbiÄ? bia??ka i ??mietankÄ? na sztywnÄ? pianÄ?, odstawiÄ? w ch??odne miejsce. UtrzeÄ? ??????tka z cukrem i waniliÄ? na pienistÄ? masÄ?. I Do masy dolewaÄ? po trochu rozpuszczonÄ? ??elatynÄ? ciÄ?gle mieszajÄ?c. Gdy konsystencja masy dojdzie do gÄ?sto??ci ??mietany, wy??o??yÄ? pianÄ? i ??mietankÄ? i lekko wymieszaÄ?. Krem zaraz wyporcjowaÄ?, prze??o??yÄ? do szklanej kompotiery lub do kompotierek, ostudziÄ?. PowierzchniÄ? kremu przybraÄ? ??mietankÄ? i ??wie??ymi malinami, truskawkami; w zimie - odsÄ?czonÄ? konfiturÄ?, sk??rkÄ? pomara??czowÄ?.
|