Paczka mro??onych filet??w lub 50-75 dag halibuta,
mÄ?ka,
1/2 szklanki oliwy,
1 kromka bia??ego chleba,
1 cebula,
1 du??y pomidor lub ??y??ka pasty pomidorowej,
10 migda????w,
1 szklanka bia??ego wina,
s??l,
pieprz |
W du??ym garnku o grubym dnie zagrzaÄ? oliwÄ?, po??o??yÄ? na dnie kromkÄ? chleba i sma??yÄ? na chrupko. WyjÄ?Ä?, a na tej samej oliwie sma??yÄ? na rumiano cebulÄ?, dodaÄ? pomidory (bez sk??rki i pestek) lub pastÄ?. Do sosu w??o??yÄ? osolone i posypane mÄ?kÄ? kawa??ki ryby. ZagotowaÄ? i dusiÄ? na s??abym ogniu. Ut??uc migda??y, chleb z solÄ? i pieprzem, dodaÄ? wino, dok??adnie zetrzeÄ? ca??o??Ä? lub zmiksowaÄ?. DodaÄ? do ryby, wymieszaÄ? i gotowaÄ? na ma??ym ogniu do 30 min. PodawaÄ? w tym samym garnku.
|