3/4 kg okonia
1/2 szklanki oliwy,
1 cytryna,
4 czarne oliwki,
2 ??y??ki tartej bu??ki,
1 ??y??eczka zmia??d??onego czosnku,
1 ??y??ka posiekanej naci pietruszki,
2 ??y??ki sproszkowanej czerwonej papryki,
3 ziemniaki,
1 1/2 ??y??eczki soli,
pieprz |
??aroodporny p????misek (wystarczajÄ?co du??y, by zmie??ci??y siÄ? ryby), wysmarowaÄ? oliwÄ? i wy??o??yÄ? cienkimi plastrami ziemniak??w. Ryby oczy??ciÄ?, umyÄ?, osuszyÄ?, posoliÄ?, u??o??yÄ? na posolonych i posypanych pieprzem ziemniakach. Ka??dÄ? rybÄ? naciÄ?Ä? po bokach na g??Ä?boko??Ä? ok. 0,5 cm i na d??ugo??Ä? 5 cm. W ka??de naciÄ?cie wsunÄ?Ä? czÄ?stkÄ? cytryny, sk??rkÄ? do g??ry. W miejsce oczu w??o??yÄ? po oliwce. ZmieszaÄ? tartÄ? bu??kÄ?, paprykÄ?, czosnek i naÄ? pietruszki. RybÄ? polaÄ? oliwÄ?, z boku nalaÄ? 1 szklankÄ? wrzÄ?tku. PosypaÄ? wszystko wymieszanymi przyprawami i wstawiÄ? do piekarnika (oko??o 175 o C). ZapiekaÄ? przez oko??o p???? godziny; Ziemniaki powinny byÄ? miÄ?kkie, a ryba nie powinna siÄ? rozpadaÄ? po naci??niÄ?ciu palcem. PodawaÄ? tu?? po przygotowaniu
|