Kuchnia chi??ska
Ka??da ??wie??a ryba o bia??ym miÄ?sie np. sandacz, szczupak, karp, dorsz nadaje siÄ? do gotowania na parze. Ma??e, ca??e ryby sÄ? najsmaczniejsze - ich waga nie powinna przekraczaÄ? 75 dag i byÄ? mniejsza ni?? 50 dag.
1 ??wie??a ryba z g??owÄ? i ogonem
2 cebule dymki (cebula i szczypior) |
?uski zeskrobaÄ?, rybÄ? wypatroszyÄ?. UsunÄ?Ä? skrzela i oczy. No??yczkami skr??ciÄ? ogon. Starannie wyp??ukaÄ?, usuwajÄ?c krew przy krÄ?gos??upie. Wymyte cebule dymki u??o??yÄ? na dnie p??askiego owalnego naczynia lub p????miska, rybÄ? po??o??yÄ? na dymkÄ?. Naczynie z rybÄ? wstawiÄ? na wk??adce do gotowania na parze, gotowaÄ? 10-12 min, wy??Ä?czyÄ? gaz, zaczekaÄ? 3 min. OdkryÄ?, wyjÄ?Ä? naczynie z rybÄ?, zlaÄ? p??yn, usunÄ?Ä? cebulki. RybÄ? podawaÄ? polanÄ? wybranym sosem.
Uwaga! RybÄ? mo??na r??wnie?? gotowaÄ? na parze w piekarniku
Piekarnik nagrzaÄ? do temperatury 220 C. Do brytfanny w??o??yÄ? odwr??cony g??Ä?boki talerz, na nim umie??ciÄ? wk??adkÄ? do gotowania na parze, wstawiÄ? p????misek z rybÄ? i cebulkami dymki. WlaÄ? gorÄ?cÄ? wodÄ? do g??Ä?boko??ci 1 cm. Szczelnie przykryÄ? brytfannÄ? foliÄ? aluminiowÄ?, nak??uÄ? w kilku miejscach, aby para mog??a uchodziÄ?. WstawiÄ? do piekarnika i piec 15 min na ka??de 50 dag ryby. Ostro??nie zdjÄ?Ä? foliÄ?, wyjÄ?Ä? naczynie z wodÄ?, delikatnie prze??o??yÄ? rybÄ? na gorÄ?cy p????misek. PodawaÄ? na gorÄ?co z wybranym sosem. Proporcje: dla 2-4 os??b zale??nie od wielko??ci ryby - jako danie g????wne, z dodatkiem ry??u, warzyw lub gÄ?stej zupy
Uwaga! Sosy przyrzÄ?dzaÄ? na kr??tko przed wyjÄ?ciem ryby z garnka lub brytfanny.
|