Mleczko karmelowe
3/4 litra mleka
1 dkg cukru z waniliÄ?
3 jaja
karmel z 3dkg cukru
cukier do smaku |
SporzÄ?dziÄ? karmel rumieniÄ?c cukier do z??otego koloru. Karmel ostro??nie zalaÄ? niedu??Ä? ilo??ciÄ? wrzÄ?cej wody i rozgotowaÄ? go, ostudziÄ?. Jaja rozmieszaÄ? z mlekiem i cukrem, dodaÄ? rozgotowany karmel, waniliÄ?, wymieszaÄ?, mleczko wlaÄ? do fili??anek. Fili??anki ustawiÄ? w brytfannie z wrzÄ?cÄ? wodÄ?, gotowaÄ? powoli pod przykryciem na p??ycie kuchennej, a?? mleczko zetnie siÄ? na galaretowaty skrzep (3/4godz) ZestawiÄ? do ostudzenia.
|