Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
ROLKI RYBNE W BIA?YM SOSIE

Kuchnia chi??ska
12 filet??w soli lub innej ryby p??astugowatej (oko??o Ä? kg) ca??kiem rozmro??onej
2 cebulki dymki (bez szczypioru)
3 ??rednie chi??skie suszone grzyby lub 3 pieczarki
4 plasterki pÄ?du bambusa lub marchewki o wymiarach 5 x 1/2 x 1/4 cm
4 plasterki surowej wÄ?dzonej szynki lub polÄ?dwicy sopockiej o wymiarach 5 x 3 x 1/4 cm
1 ga??Ä?zka zielonej kolendry lub pietruszki
2 bia??ka
2 ??y??eczki wody
mÄ?ka ziemniaczana
2 ??y??ki oleju
7 rozgnieciony zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego wina
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
2 ??y??ki oleju
1 ??y??ka mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??eczka soli
1/2 ??y??eczki cukru
1 ??y??eczka posiekanego, rozgniecionego ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ??y??eczka oleju
sezamowego lub sojowego
szczypta soli
Sos przyprawowy:
1/2 ??y??eczki cukru
1/2 szklanki wywaru I lub
roso??u z kury
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
s??l do smaku
Op??ukane filety rybne osuszyÄ? w czystej ??ciereczce. Sk??adniki marynaty po??Ä?czyÄ? w misce, dodaÄ? rybÄ?, wymieszaÄ? rÄ?kÄ?. Cebulki rozbiÄ? na p??asko t??uczkiem, poutykaÄ? miÄ?dzy plasterkami ryby, wstawiÄ? do lod??wki na 30 min, usunÄ?Ä? cebulÄ?. Wymyte suszone grzyby zalaÄ? szklankÄ? gorÄ?cej wody na 20 minut. Trzonki odkroiÄ?, odcisnÄ?Ä? wodÄ? z kapeluszy, pokrajaÄ? w paseczki o szeroko??ci 1/2 cm. Trzonki pieczarek ??ciÄ?Ä? r??wno z brzegiem kapeluszy, grzyby pokroiÄ? w plasterki. PÄ?dy bambusa lub marchwi pokrajaÄ? w s??upki o d??ugo??ci 5 cm, szeroko??ci 1 i 1/2 cm. SzynkÄ? lub polÄ?dwicÄ? pokrajaÄ? w s??upki podobnie jak pÄ?dy bambusa. ZielonÄ? kolendrÄ? lub pietruszkÄ? wyp??ukaÄ?, odrzuciÄ? ??odygi, zostawiajÄ?c listki. WymieszaÄ? sos przyprawowy, odstawiÄ?. Bia??ka lekko roztrzepaÄ? z wodÄ?. Przy ko??cu ka??dego fileta z ryby u??o??yÄ? po jednym paseczku pÄ?d??w bambusa lub marchwi, szynki i grzyb??w, ciasno zwinÄ?Ä? w rulon, brzeg ryby posypaÄ? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?, zlepiÄ?. Rolki u??o??yÄ? rzÄ?dami na p????misku, zlepionymi brzegami do do??u. UstawiÄ? na wk??adce do gotowania na parze. GotowaÄ? na parze przez 10 min na du??ym ogniu WyjÄ?Ä? z garnka, sok z ryby zlaÄ? do miseczki, rybÄ? trzymaÄ? w cieple. G??Ä?bokÄ? patelniÄ? lub rondel rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? 2.??y??ki oleju, mocno podgrzaÄ?, dodaÄ? czosnek, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, odrzuciÄ?, dodaÄ? alkohol do gorÄ?cego oleju. WlaÄ? do patelni zamieszany sos przyprawowy, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do wrzenia, zmniejszyÄ? p??omie??, dodaÄ? sok z ryby, zamieszaÄ?, doprowadziÄ? do zagotowania, mocno mieszajÄ?c sos wlaÄ? bia??ka, zestawiÄ? z ognia. WlaÄ? olej sezamowy, zamieszaÄ?, polaÄ? rybÄ?, przybraÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4-6 os??b jako danie g????wne, z dodatkiem ry??u, warzyw i czystÄ? zupÄ? lub na 12 porcji na przyjÄ?ciu
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design