Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
RYBA W SOSIE POMIDOROWYM

Kuchnia chi??ska
1/2 kg filet??w rybnych
2 cebule dymki
1 bia??ko
mÄ?ka ziemniaczana do obtoczenia
4 szklanki i 1 ??y??ka oleju
1 roztarty zÄ?bek czosnku
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie)
Marynata:
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
2 bardzo drobno posiekane plasterki ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
Ä? ??y??eczki soli
szczypta pieprzu
Sos pomidorowy:
1/2 szklanki wywaru l lub roso??u kurzego
1 ??y??ka winnego Lub owocowego octu (5%)
3 ??y??ki keczupu
2 ??y??ki cukru
2 ??y??eczki sosu sojowego
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
Wyp??ukane filety osuszyÄ?, pokrajaÄ? w kawa??ki o wymiarach 5 x 1 i 1/2 x 2 cm. Sk??adniki marynaty wymieszaÄ? z rybÄ?. Cebulki lekko zbiÄ? t??uczkiem, poutykaÄ? miÄ?dzy filetami, odstawiÄ? na 30-45 min. Szczypior posiekaÄ?, odstawiÄ?. W misce wymieszaÄ? sk??adniki sosu. Cebulki wyjÄ?Ä?, posiekaÄ?, dodaÄ? do szczypiorku, odstawiÄ?. Do ryby dodaÄ? roztrzepane bia??ko, dok??adnie wymieszaÄ?. Ka??dy kawa??ek ryby obtoczyÄ? w mÄ?ce ziemniaczanej, strzepnÄ?Ä? nadmiar, prze??o??yÄ? na tacÄ? lub du??y talerz. Do du??ego p??askiego garnka wlaÄ? 4 szklanki oleju, postawiÄ? na du??ym p??omieniu, po 5 min sprawdziÄ? temperaturÄ?, w??o??yÄ? kawa??ek cebuli dymki, gdy zacznie siÄ? szybko poruszaÄ? na powierzchni, mo??na sma??yÄ? rybÄ?. RybÄ? k??a??Ä? po kawa??ku na gorÄ?cy olej, sma??yÄ? na z??oty kolor; nie sma??yÄ? zbyt wielu kawa??k??w jednocze??nie. Usma??onÄ? rybÄ? trzymaÄ? w cieple. CzystÄ?, wiÄ?kszÄ? patelniÄ? mocno podgrzaÄ? na du??ym ogniu, wlaÄ? ??y??kÄ? oleju, rozgrzaÄ?, dodaÄ? czosnek; mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, wlaÄ? alkohol; nie przerywajÄ?c mieszania wlaÄ? zamieszany sos pomidorowy, zmniejszyÄ? p??omie??, dalej mieszaÄ? do zgÄ?stnienia. WlaÄ? olej sezamowy, dodaÄ? rybÄ? i cebulÄ? dymkÄ?, ostro??nie wymieszaÄ?. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em lub dla 4-8 os??b - jako jedna z kilku potraw
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design