Kuchnia chi??ska
1/2 kg filet??w rybnych
2 cebulki
mÄ?ka do obtoczenia
1 ca??e jajo i ??????tko
1/4 szklanki oleju
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
Marynata:
1 bia??ko
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
2 bardzo drobno posiekane plasterki ??wie??ego imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
szczypta pieprzu
2 ??y??eczki oleju sezamowego lub sojowego
1/2 ??y??eczki cukru
Sos przyprawowy:
1/3 szklanki wywaru l
2 ??y??eczki sosu sojowego
1/4 ??y??eczki soli
1 ??y??eczka cukru |
Ca??kiem rozmro??one filety op??ukaÄ?, osuszyÄ?, pokrajaÄ? w kawa??ki o rozmiarach 5 x 1 i 1/2 x 2 cm. Sk??adniki marynaty po??Ä?czyÄ?, dodaÄ? rybÄ?, starannie wymieszaÄ? rÄ?kÄ?. Cebulki podzieliÄ? na 4 czÄ???ci, rozp??aszczyÄ? uderzeniem t??uczka, w??o??yÄ? miÄ?dzy rybÄ?, przykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na przynajmniej 1 godz. W misce wymieszaÄ? sk??adniki sosu przyprawowego. CebulÄ? usunÄ?Ä?, rybÄ? obtoczyÄ? w mÄ?ce, strzepnÄ?Ä? nadmiar, u??o??yÄ? w jednym rzÄ?dzie na tacy lub du??ym talerzu. RoztrzepaÄ? jajo z ??????tkiem. Du??Ä? patelniÄ? mocno rozgrzaÄ?, wlaÄ? 1 /4 szklanki oleju, rozgrzaÄ?, ka??dy kawa??ek ryby zanurzyÄ? w jajku, k??a??Ä? na gorÄ?cy olej. Lekko zrumieniÄ? z jednej, a potem z drugiej strony. PolaÄ? alkoholem rybÄ? na patelni, dodaÄ? zamieszany sos przyprawowy, zmniejszyÄ? p??omie??, przykryÄ?, sma??yÄ? 1 minutÄ? lub do wyparowania sosu.
PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-3 os??b - jako danie g????wne, z dodatkiem ry??u, warzyw i czystej zupy
|