Kuchnia chi??ska
35 dag filet??w z ryby (ca??kiem rozmro??onych)
2 cebule dymki
1/2 ??y??eczki soli
2 szklanki oleju
1 roztarty zÄ?bek czosnku
2 plasterki ??wie??ego imbiru lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
1 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie)
Sos przyprawowy:
3 ??y??ki wywaru l
2 ??y??eczki sosu sojowego
1/2 ??y??eczki cukru
1/4 ??y??eczki pieprzu
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej |
OsuszyÄ? filety po wyp??ukaniu. PokrajaÄ? w du??Ä? kostkÄ? o wymiarach oko??o 3 x 1/2 cm, wstawiÄ? do lod??wki na 30 min. Sk??adniki sosu przyprawowego wymieszaÄ?, odstawiÄ?. DymkÄ? pokrajaÄ? na 2 1/2 cm kawa??ki. PokrajanÄ? rybÄ? wyjÄ?Ä? z lod??wki, posypaÄ? solÄ?, starannie wymieszaÄ?. Dwie szklanki oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ?, du??Ä?, g??Ä?bokÄ? patelniÄ?, zaczekaÄ? 4-5 min. SprawdziÄ? temperaturÄ? przez w??o??enie kawa??ka cebuli dymki, gdy zacznie siÄ? szybko poruszaÄ? po powierzchni i nabierze jasnobrunatnego koloru, mo??na sma??yÄ? rybÄ?. MieszajÄ?c olej w??o??yÄ? rybÄ?, zamieszaÄ? kilka razy, natychmiast przelaÄ? olej z rybÄ? do metalowego cedzaka ustawionego na garnku. ZostawiÄ? ??y??kÄ? oleju na patelni. PatelniÄ? z olejem rozgrzaÄ?, dodaÄ? czosnek, imbir i cebulÄ? dymkÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? 10 sek, wlaÄ? alkohol, zamieszaÄ?, dodaÄ? zamieszany sos przyprawowy, mieszajÄ?c podgrzaÄ? do zgÄ?stnienia. W??o??yÄ? rybÄ?, raz zamieszaÄ?, zestawiÄ? z ognia, wlaÄ? olej sezamowy. PodawaÄ? rybÄ? na gorÄ?co. Proporcje: dla 2 os??b - jako danie g????wne, z dodatkiem ry??u, potrawÄ? z warzyw i gÄ?stÄ? zupÄ?
|