Kuchnia chi??ska
1 ??wie??y szczupak, karp lub dorsz o wadze 1 1/2 kg
6 ??y??ek lodowatej wody
1/2 ??y??eczki soli
1/2 ??y??eczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"
2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej (dowolnie)
3 ??y??ki wody
16 szklanek lodowatej wody |
RybÄ? wypatroszyÄ?, g??owÄ? odciÄ?Ä? wyp??ukaÄ?. MiÄ?so zfiletowaÄ?. Filety u??o??yÄ? na desce, sk??rÄ? do do??u, usunÄ?Ä? b??onkÄ? brzusznÄ?. LewÄ? rÄ?kÄ? przytrzymaÄ? czÄ???Ä? ogonowÄ?, ostrym no??em zeskrobaÄ? miÄ?so, siekaÄ? przez 3 min, dodajÄ?c po ??y??eczce lodowatej wody (6 ??y??eczek), usuwajÄ?c o??ci i b??onkÄ?. MiÄ?so prze??o??yÄ? do miski. WodÄ? wymieszaÄ? (3 ??y??ki) z mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?, "JarzynkÄ?" lub "VegetÄ?" i solÄ?, mieszajÄ?c miÄ?so wlew??? wodÄ? z mÄ?kÄ?, mieszaÄ? oko??o 1 min w jednym kierunku, a?? powstanie jednolita??, masa. PrzykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki. LodowatÄ? wodÄ? wlaÄ? do garnka. UformowaÄ? kulki z masy rybnej wielko??ci du??ego orzecha w??oskiego, k??a??Ä? do zimnej wody. Garnek z zawarto??ciÄ? postawiÄ? na ??rednim ogniu, wolno doprowadziÄ? do wrzenia, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? na ma??ym ogniu 7 -10 minut. WybraÄ? kulki ??y??kÄ? cedzakowÄ?, wystudziÄ?. Kulki rybne mo??na przechowywaÄ? w lod??wce przez kilka dni. Proporcje: na oko??o 32 kulki
|