Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KULKI RYBNE

Kuchnia chi??ska
1 ??wie??y szczupak, karp lub dorsz o wadze 1 1/2 kg
6 ??y??ek lodowatej wody
1/2 ??y??eczki soli
1/2 ??y??eczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"
2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej (dowolnie)
3 ??y??ki wody
16 szklanek lodowatej wody
RybÄ? wypatroszyÄ?, g??owÄ? odciÄ?Ä? wyp??ukaÄ?. MiÄ?so zfiletowaÄ?. Filety u??o??yÄ? na desce, sk??rÄ? do do??u, usunÄ?Ä? b??onkÄ? brzusznÄ?. LewÄ? rÄ?kÄ? przytrzymaÄ? czÄ???Ä? ogonowÄ?, ostrym no??em zeskrobaÄ? miÄ?so, siekaÄ? przez 3 min, dodajÄ?c po ??y??eczce lodowatej wody (6 ??y??eczek), usuwajÄ?c o??ci i b??onkÄ?. MiÄ?so prze??o??yÄ? do miski. WodÄ? wymieszaÄ? (3 ??y??ki) z mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?, "JarzynkÄ?" lub "VegetÄ?" i solÄ?, mieszajÄ?c miÄ?so wlew??? wodÄ? z mÄ?kÄ?, mieszaÄ? oko??o 1 min w jednym kierunku, a?? powstanie jednolita??, masa. PrzykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki. LodowatÄ? wodÄ? wlaÄ? do garnka. UformowaÄ? kulki z masy rybnej wielko??ci du??ego orzecha w??oskiego, k??a??Ä? do zimnej wody. Garnek z zawarto??ciÄ? postawiÄ? na ??rednim ogniu, wolno doprowadziÄ? do wrzenia, zmniejszyÄ? p??omie??, gotowaÄ? na ma??ym ogniu 7 -10 minut. WybraÄ? kulki ??y??kÄ? cedzakowÄ?, wystudziÄ?. Kulki rybne mo??na przechowywaÄ? w lod??wce przez kilka dni. Proporcje: na oko??o 32 kulki
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design