Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
PULPETY RYBNE SMA??ONE I DUSZONE

Kuchnia chi??ska
1 kg filet??w z karpia, dorsza lub morszczuka
4 ??y??ki oleju
1 zielona papryka
3 wodne kasztany lub ??rednia marchewka pokrajana w plasterki
8 pieczarek
2 posiekane zÄ?bki czosnku
3 drobno posiekane plasterki ??wie??ego korzenia imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
1/3 szklanki kie??k??w fasoli lub zielona fasolka pokrajana w uko??ne paski albo cienko poszatkowana kapusta
olej do g??Ä?bokiego sma??enia
Przyprawy:
1 jajo
1 ??y??eczka soli
2 ??y??eczki oleju sezamowego lub sojowego
3 ??y??ki wody
??wie??o zmielony pieprz do smaku
7 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej
Sos przyprawowy:
2 ??y??ki keczupu
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1/2 szklanki wywaru l lub wody z ??y??eczkÄ? maggi
1 ??y??ka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
Marchew, pokrajanÄ? w plasterki i zielonÄ? fasolkÄ? lub kapustÄ? oddzielnie kr??tko obgotowaÄ?, przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?, odstawiÄ?. MiÄ?so z ryby (bez sk??ry) zemleÄ?, rÄ?kÄ? dok??adnie wymieszaÄ? z przyprawami, wstawiÄ? do lod??wki na 15 min. Z masy rybnej uformowaÄ? kulki wielko??ci orzecha w??oskiego. WymieszaÄ? sk??adniki sosu przyprawowego, odstawiÄ?. PaprykÄ? i kasztany wodne (lub marchew) pokrajaÄ? w cienkie plasterki. Trzonki pieczarek odciÄ?Ä?, kapelusze pokrajaÄ? r??wnie?? w cienkie plasterki. Olej rozgrzaÄ? w g??Ä?bokim garnku, sprawdziÄ? temperaturÄ?. W??o??yÄ? kawa??ek cebuli dymki, gdy zacznie siÄ? szybko poruszaÄ? po powierzchni i nabierze jasnobrunatnego koloru, mo??na przystÄ?piÄ? do sma??enia kulek. Kulki k??a??Ä? na gorÄ?cy olej po kilka sztuk, sma??yÄ? na z??oty kolor oko??o 2 min, osÄ?czyÄ? z oleju; po usma??eniu wszystkie w??o??yÄ? do wrzÄ?tku, trzymaÄ? na ma??ym ogniu minutÄ?, odcedziÄ?, osÄ?czyÄ?, odstawiÄ?. 4 ??y??ki oleju wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, mocno rozgrzaÄ? na du??ym ogniu (30 sek), w??o??yÄ? czosnek, ??wie??y imbir (imbir w proszku dodaÄ? razem z paprykÄ?), mieszajÄ?c sma??yÄ? 15 sek, dodaÄ? pieczarki, sma??yÄ? minutÄ? na du??ym ogniu ciÄ?gle mieszajÄ?c, wsypaÄ? wodne kasztany lub marchew, sma??yÄ? 30 sek stale mieszajÄ?c dodaÄ? paprykÄ? (i imbir w proszku), sma??yÄ? 15 sek, dodaÄ? kie??ki fasoli, obgotowanÄ? fasolkÄ? lub kapustÄ? - sma??yÄ? 30 sek. Nie przerywajÄ?c mieszania dodaÄ? pulpety, osoliÄ?, wlaÄ? zamieszany sos przyprawowy, ostro??nie wymieszaÄ?, doprowadziÄ? do zagotowania, zmniejszyÄ? p??omie??, dusiÄ? 2 minuty. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 6-8 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, z potrawÄ? z miÄ?sa lub warzyw i zupÄ?
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design