Kuchnia chi??ska
1/2 kg filet??w z dorsza, karpia lub morszczuka
2 i 1/2 szklanki oleju
Przyprawy:
2 bia??ka
2 ??y??ki mÄ?ki ziemniaczanej
1/2 ??y??eczki soli
Sos przyprawowy:
1 i 1/2 szklanki wywaru l
2 ??y??eczki cukru
1 ??y??eczka sosu sojowego
1/4 ??y??eczki glutasoli lub "Jarzynki" albo "Vegety"
1 i 1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??eczka octu (6%)
1 ??y??eczka czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina |
RybÄ? pokrajaÄ? w kostkÄ? o wymiarach 3 x 1 1/2 cm. WymieszaÄ? z przyprawami, wstawiÄ? do lod??wki na 30 min. Olej wlaÄ? do rondla, mocno rozgrzaÄ?. Przed sma??eniem ryby wymieszaÄ? sos przyprawowy, wlaÄ? do rondelka, mieszajÄ?c doprowadziÄ? do zagotowania, zmniejszyÄ? p??omie?? trzymaÄ? na bardzo ma??ym ogniu lub na parze. (WstawiÄ? rondel do drugiego z gorÄ?cÄ? wodÄ?). SprawdziÄ? temperaturÄ? oleju, w??o??yÄ? po??owÄ? kostek rybnych, raz zamieszaÄ?, sma??yÄ? 45 sek, wybraÄ? ??y??kÄ? cedzakowÄ?, osÄ?czyÄ?, w??o??yÄ? do rondla z sosem przyprawowym. Sma??yÄ? pozosta??Ä? rybÄ?, wyjÄ?Ä?, osÄ?czyÄ?, dodaÄ? do rondla z sosem i pierwszÄ? porcjÄ? sma??onej ryby, ostro??nie wymieszaÄ? tak, aby sos pokry?? ka??dy kawa??ek ryby. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, potrawÄ? z warzyw i zupÄ? lub na 6-8 porcji na przyjÄ?ciu, kiedy podajemy kilka da??
|