Kuchnia chi??ska
ma??e ??wie??e rybki - szproty, ??ledzie lub pstrÄ?gi
mÄ?ka
1/2 szklanki oleju
sos sojowy |
Rybki wypatroszyÄ?, odciÄ?Ä? g??owy, dok??adnie wyp??ukaÄ?, osÄ?czyÄ?. ObtoczyÄ? w mÄ?ce, strzepaÄ? nadmiar mÄ?ki. Olej wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, mocno rozgrzaÄ?, k??a??Ä? po kilka rybek, sma??yÄ? na du??ym ogniu do zrumienienia, obr??ciÄ?, sma??yÄ? drugÄ? stronÄ?. ?opatkÄ? do obracania kotlet??w wyjÄ?Ä? ryby, osÄ?czyÄ? z oleju. PodawaÄ? na przekÄ?skÄ? pokropione sosem sojowym lub jako jedno z wielu potraw na przyjÄ?ciu.
|