Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
RYBA DUSZONA W OSTRO-KWA?šNYM SOSIE

Kuchnia chi??ska
70 dag - 1 kg ryby w ca??o??ci
2 plasterki ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
1 ??y??eczka soli
pieprz do smaku
1/4 szklanki oleju
Sos:
3 plasterki imbiru lub 1 i 1/4 ??y??eczki imbiru w proszku
3 ??y??ki pÄ?du bambusa lub ma??y ziemniak pokrajane w paseczki
1/2 strÄ?ka czerwonej papryki
1 ma??a marchew
2 ma??e suszone papryczki chili
2 cebule dymki
2 ??y??ki smalcu
2 ??y??ki sosu sojowego
3 ??y??ki roso??u lub wody
6 ??y??ek octu
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
2 ??y??ki wody
7 ma??a ostra zielona papryka chilli
OczyszczonÄ? rybÄ?, bez g??owy, dok??adnie wyp??ukaÄ?, osuszyÄ? czystÄ? ??ciereczkÄ?. ?šwie??y imbir drobno posiekaÄ? (mo??na zastÄ?piÄ? imbirem w proszku), wymieszaÄ? z solÄ?, pieprzem i ??y??kÄ? oleju; natrzeÄ? rybÄ? od wewnÄ?trz i z wierzchu. OdstawiÄ? na 30-45 min. UsunÄ?Ä? nasiona z papryczki chilli (suszonej i ??wie??ej). Plasterki imbiru, czerwonej papryki papryczki chilli, marchew i cebulÄ? dymkÄ? pokrajaÄ? w paseczki. Pozosta??y olej rozgrzaÄ? na wiÄ?kszej patelni na du??ym ogniu. W??o??yÄ? rybÄ?, sma??yÄ? 2,5 min z ka??dej strony, ostro??nie wyjÄ?Ä?, osÄ?czyÄ?, odstawiÄ?. 3 ??y??ki octu wymieszaÄ? z wodÄ? i mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ?. Do oleju, na kt??rym sma??ono rybÄ? wsypaÄ? imbir, pÄ?dy bambusa lub ziemniaki, czerwonÄ? paprykÄ?, papryczkÄ? chilli, marchew i cebulÄ? dymkÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? na ??rednim ogniu przez minutÄ?. DodaÄ? smalec, sos sojowy, ros???? lub wodÄ? i po??owÄ? octu (3 ??y??ki), mieszajÄ?c dusiÄ? minutÄ?. W??o??yÄ? przesma??onÄ? rybÄ?, dusiÄ? po 2 min z ka??dej strony, na ma??ym ogniu, polewajÄ?c sosem z patelni. Prze??o??yÄ? na rozgrzany p????misek. WlaÄ? ocet z wodÄ? i mÄ?kÄ?, mieszajÄ?c gotowaÄ? na du??ym ogniu a?? sos zgÄ?stnieje. (Mo??na dodaÄ? 1 ??y??eczkÄ? cukru). WybraÄ? warzywa. RybÄ? polaÄ? sosem, przybraÄ? duszonymi warzywami. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-3 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, lub dla 4 os??b, kiedy podajemy kilka potraw
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design