Kuchnia chi??ska
45 dag filet??w z dorsza, morszczuka lub mintaja
2 1/2 ??y??eczki soli
pieprz do smaku
2 1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej
1 bia??ko
5 - 6 ma??ych pieczarek
2 cebule dymki
2 zÄ?bki czosnku
3 ??y??ki oleju
2 plasterki ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
1 1/2 ??y??ki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
2 ??y??ki wywaru l lub wody
3 ??y??ki sosu sojowego
7 ??y??eczka oleju sezamowego (dowolnie) |
MiÄ?so z ryby zemleÄ? prze??o??yÄ? do miski. DodaÄ? 1 1/2 ??y??eczki soli, pieprz, mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? i bia??ko, ubiÄ? na jednolitÄ? masÄ?. Z masy rybnej uformowaÄ? pulpety wielko??ci orzecha w??oskiego, odstawiÄ?. Pieczarki podzieliÄ? na Ä?wiartki. CebulÄ? pokrajaÄ? w 3 cm kawa??ki. Czosnek i ??wie??y imbir grubo posiekaÄ?. Do po??owy du??ego, p??askiego garnka wlaÄ? wodÄ?, zagotowaÄ? na du??ym ogniu, zmniejszyÄ? p??omie??, k??a??Ä? pulpety, trzymaÄ? na ??rednim ogniu 3,5 min, odcedziÄ?, osÄ?czyÄ?. Olej rozgrzaÄ? na gorÄ?cej patelni, wsypaÄ? czosnek, cebulÄ? dymkÄ? i imbir (??wie??y lub w proszku), posypaÄ? solÄ?, mieszajÄ?c sma??yÄ? na du??ym ogniu 1,5 min. WlaÄ? alkohol wywar i sos sojowy, dok??adnie wymieszaÄ?, trzymaÄ? na ogniu 30 sek stale mieszajÄ?c, w??o??yÄ? pulpety, mieszajÄ?c przez podrzucanie dusiÄ? 1,5 min. PokropiÄ? olejem sezamowym. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 4 os??b - z ry??em lub bu??kami na parze
|