Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KALMARY Z CZOSNKIEM

Kuchnia chi??ska
1 1/2 kg kalmar??w
2 ??y??ki soli
6-8 szklanek wody
4 ??y??ki oleju
1 ??y??ka roztartego czosnku
2 ??y??ki czystej w??dki lub wytrawnego bia??ego wina
2 ??y??eczki oleju sezamowego (dowolnie)
2 ??y??ki drobno posiekanej zielonej pietruszki
Sos przyprawowy:
drobno posiekane plasterki ??wie??ego imbiru lub 1 ??y??eczka imbiru w proszku
1 szklanka roso??u z kury lub wody
1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej
1 ??y??eczka cukru
1 ??y??ka sosu sojowego
1/4 ??y??eczki pieprzu
1/4 ??y??eczki soli
1/4 ??y??eczki zmielonej kolendry (dowolnie?
Kalmary wyp??ukaÄ?, pokrajaÄ? w cienkie paseczki jak makaron. WodÄ? zagotowaÄ? w rondlu, zestawiÄ? z ognia, dodaÄ? kalmary, raz zamieszaÄ?, przelaÄ? do cedzaka, dok??adnie osÄ?czyÄ?. Roz??o??yÄ? na czystej ??ciereczce, przykryÄ? drugÄ?, lekko przyciskajÄ?c osuszyÄ?. Sk??adniki sosu zamieszaÄ?. Olej wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, mocno rozgrzaÄ?, dodaÄ? czosnek, sma??yÄ? mieszajÄ?c przez 10 sek, wsypaÄ? kalmary, mieszajÄ?c sma??yÄ? minutÄ?. Kalmary odsunÄ?Ä? na bok patelni, wlaÄ? zamieszany sos na wolne miejsce na patelni, mieszajÄ?c podgrzewaÄ? do zgÄ?stnienia, wlaÄ? w??dkÄ?, zamieszaÄ?. Sos wymieszaÄ? z kalmarami, polaÄ? olejem sezamowym, posypaÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2-4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em i sma??onymi warzywami
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design