Kuchnia chi??ska
45 dag soli lub szkar??atnicy
1 1/2 ??y??eczki soli
pieprz do smaku
1 1/2 ??y??eczki oleju sezamowego lub sojowego
3 cebule dymki
3 zÄ?bki czosnku
5 roztrzepanych jaj
6 ??y??ek oleju
Sos:
6 /??y??ek wywaru l lub roso??u z kury
2 1/2 ??y??ki sosu sojowego
1 1/2 ??y??ki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki |
Ka??dy filet podzieliÄ? na 3 czÄ???ci. PosypaÄ? solÄ? i pieprzem, posmarowaÄ? olejem. Szczypior z cebulek pokrajaÄ? na 4 cm kawa??ki, cebulkÄ? w pi??rka. Czosnek rozetrzeÄ?. Sk??adniki sosu wlaÄ? do rondelka. Olej rozgrzaÄ? na patelni na du??ym ogniu. W??o??yÄ? ryb?? i sma??yÄ? 45 sek. ZmniejszyÄ? gaz na ??redni. Jajami zalaÄ? ryb??, tak aby by??a nimi przykryta, sma??yÄ? 2 1/2 minuty, ostro??nie obr??ciÄ?, sma??yÄ? 2 1/2 min. DodaÄ? cebulÄ? i czosnek, wlaÄ? po??owÄ? sosu, przykryÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, dusiÄ? na ma??ym ogniu oko??o 3 min. Prze??o??yÄ? na gorÄ?cy p????misek. Pozosta??y sos podgrzaÄ?, polaÄ? potrawÄ?. Proporcje: dla 4-6 os??b - jako danie g????wne, z ry??em, z dodatkiem zupy
|