Kuchnia chi??ska
ma??y karp o wadze Ä? kg
1/4 ??y??eczki soli
2 ??y??eczki wytrawnego bia??ego wina lub czystej w??dki
1 plasterek ??wie??ego imbiru pokrajanego w cienkie paski lub 1/4 ??y??eczki
imbiru w proszku
1 ma??a cebula dymka pokrajana w 2 cm kawa??ki
Sos:
1 ??y??ka smalcu lub oleju
3-4 ??y??ki t??ustej wieprzowiny pokrajanej w s??upki wielko??ci i grubo??ci zapa??ki
1-2 ??y??eczki chilli
1 ma??a cebula dymka pokrajana w 2 cm kawa??ki
1 plasterek ??wie??ego imbiru pokrajanego w cienkie s??upki lub 1/2 ??y??eczki imbiru w proszku
1/2 marchewki pokrajanej w s??upki wielko??ci zapa??ki
2/3 szklanki wrzÄ?cej wody
1 ??y??ka octu (10%)
1 ??y??eczka czystej w??dki
Ä? ??y??eczki soli
1 ??y??ka sosu sojowego
czubata ??y??eczka cukru
1 ??y??eczka mÄ?ki ziemniaczanej rozprowadzonej ??y??kÄ? wody |
RybÄ? oczy??ciÄ? z ??usek i wypatroszyÄ?, usunÄ?Ä? skrzela i oczy. Starannie wyp??ukaÄ?. Karpia sparzyÄ?, zeskrobaÄ? cienkÄ?, szarÄ? warstw?? ??luzu. Wyp??ukaÄ?, osuszyÄ?. Ryb?? u??o??yÄ? na talerzu, posypaÄ? 1/4 ??y??eczki soli, pokropiÄ? 2 ??y??eczkami alkoholu, u??o??yÄ? kawa??eczki cebuli dymki i paski imbiru lub posypaÄ? imbirem w proszku. GotowaÄ? na parze, na du??ym ogniu, przez 15 min pod przykryciem. Tymczasem smalec lub olej rozgrzaÄ? na du??ym ogniu, dodaÄ? s??upki wieprzowiny, mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, wsypaÄ? marchew, mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, dodaÄ? cebulÄ? dymkÄ? i imbir, sma??yÄ? 15 sek stale mieszajÄ?c. WlaÄ? 2/3 szklanki wrzÄ?tku, sos sojowy, ocet i w??dkÄ?, zamieszaÄ?, przyprawiÄ? solÄ?, dodaÄ? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? rozprowadzonÄ? wodÄ?, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, zestawiÄ?, trzymaÄ? w cieple. Ostro??nie zestawiÄ? talerz z rybÄ?, zlaÄ? sos spod ryby, usunÄ?Ä? cebulÄ? i imbir, polaÄ? gorÄ?cym sosem. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 2 os??b - jako danie g????wne, z ry??em
|