Kuchnia chi??ska
1/2 kg filet??w z ryby
1 ??y??ka czystej w??dki
1/2 ??y??eczki soli
1/4 ??y??eczki pieprzu
Sos:
7 ??y??ek keczupu
3-4 ??y??ki cukru
1-2 ??y??ki octu (10%)
2 - 3 ??y??ki oleju
1 ??y??ka sosu sojowego
1 ??y??ka czystej w??dki
1/2 ??y??eczki soli
2 ??y??ki posiekanej cebuli
2 posiekane plasterki ??wie??ego imbiru lub ??y??eczka imbiru w proszku
1/2 szklanki wrzÄ?cej wody
1/2 ??y??eczki mÄ?ki ziemniaczanej rozprowadzonej ??y??kÄ? wody
posiekana zielona pietruszka |
Litr wody wlaÄ? do p??askiego, szerokiego garnka, dodaÄ? s??l, pieprz i w??dkÄ?, zagotowaÄ?, w??o??yÄ? rybÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia, zmniejszyÄ? p??omie??, dusiÄ? przez 15 min na ma??ym ogniu. Ostro??nie prze??o??yÄ? rybÄ? na talerz, po 3 min prze??o??yÄ? na p????misek, trzymaÄ? w cieple. Olej wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, rozgrzaÄ?, wsypaÄ? cebulÄ? i imbir, dodaÄ? keczup, mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek. WlaÄ? wrzÄ?tek i w??dkÄ?, dodaÄ? cukier, ocet, s??l, sos sojowy, zamieszaÄ?. DoprowadziÄ? do wrzenia. WlaÄ? mÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? z wodÄ?, mieszajÄ?c zagotowaÄ?. Sosem polaÄ? rybÄ?, posypaÄ? zieleninÄ?. Proporcje: dla 2-4 os??b - jako danie g????wne, z ry??em
|