Kuchnia chi??ska
karp o wadze 1 kg
2 1/2 szklanki oleju
2 pÄ?czki cebuli dymki
1 ??y??eczka chilli lub ostrej papryki w proszku
2 ??y??ki sosu sojowego
2 ??y??ki czystej w??dki
2 ??y??eczki cukru
1/4 ??y??eczki soli
1 1/2 szklanki wrzÄ?cej wody |
Oczyszczonego karpia zfiletowaÄ?. MiÄ?so pokrajaÄ? w poprzek na 5 cm paski, wyp??ukaÄ?, osuszyÄ?. (Mo??na obtoczyÄ? w mÄ?ce.) CebulÄ? dymkÄ? pokrajaÄ? w 5 cm kawa??ki. Olej wlaÄ? na gorÄ?cÄ? patelniÄ?, mocno rozgrzaÄ?, k??a??Ä? paski ryby, sma??yÄ? do zrumienienia, przewr??ciÄ?, sma??yÄ? z drugiej strony. WyjÄ?Ä?, osÄ?czyÄ? z oleju, prze??o??yÄ? na talerz. 2-3 ??y??ki oleju wlaÄ? na czystÄ? patelniÄ?, mocno rozgrzaÄ?, wsypaÄ? cebulÄ? dymkÄ? i chilli, mieszajÄ?c sma??yÄ? 30 sek, wlaÄ? sos sojowy, w??dkÄ?, dodaÄ? s??l i cukier oraz wodÄ?, zamieszaÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia. W??o??yÄ? sma??onÄ? rybÄ?, zagotowaÄ?, zmniejszyÄ? p??omie??, dusiÄ? przez 15-20 min, lub do wyparowania sosu o po??owÄ?. MieszaÄ? ostro??nie 2-3 razy. PodawaÄ? natychmiast. Proporcje: dla 3-4 os??b - z bu??eczkami na parze
|