60 dag dorsza, p??astugi, karmazyna lub morszczuka
3 ??y??ki suszonych zi???? (sza??wia estragon, czÄ?ber, majeranek - do wyboru)
2 ??y??ki octu lub sok cytrynowy
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, cebula)
s??l
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz
2 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki |
RybÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ?, odkrajaÄ? p??etwy, umyÄ? starannie. Z oczyszczonych ryb zdjÄ?Ä? sk??rÄ?, ??ciÄ?gajÄ?c jÄ? ??d nasady g??owy w kierunku ogona. NastÄ?pnie skrajaÄ? filety, usuwajÄ?c krÄ?gos??up z czÄ???ciÄ? o??ci. Filety pokrajaÄ? na porcje, natrzeÄ? wymieszanymi zio??ami dobranymi w zale??no??ci od gustu. Poza wymienionymi zio??ami mo??na wykorzystaÄ?: hyzop, seler naciowy, bazyliÄ?, kolender, lubczyk, tymianek i melisÄ?. Filety pozostawiÄ? w lod??wce pod przykryciem na ok. 30 min. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody. GotowaÄ? pod przykryciem przez 10-15 min. Do wrzÄ?cego wywaru w??o??yÄ? przygotowanÄ? rybÄ?, dodajÄ?c jednocze??nie listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. GotowaÄ? na wolnym ogniu przez ok. 20 min. Ugotowane porcje ryby wyjÄ?Ä? z wywaru perforowanÄ? ??opatkÄ?, u??o??yÄ? na p????misku, skropiÄ? wywarem, posypaÄ? posiekanÄ? naciÄ? pietruszki. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w z wody, liczÄ?c nie wiÄ?cej ni?? 1-2 ziemniaki na porcjÄ?, oraz z sur??wkami. Z ugotowanych w wywarze warzyw przygotowaÄ? sa??atkÄ?.
|