20 dag malin
1/2 szklanki wody
1/2 litra wody
4 dag mÄ?ki ziemniaczanej
12 dag cukru |
Maliny starannie przebraÄ?, w??o??yÄ? do cedzaka, przelaÄ? zimnÄ? wodÄ?, osÄ?czyÄ?. ZagotowaÄ? wodÄ?, w??o??yÄ? maliny, i po kilkakrotnym zagotowaniu przetrzeÄ? przelewajÄ?c je wywarem. Do wywaru dodaÄ? cukier, zagotowaÄ?, odstawiÄ?. MÄ?kÄ? ziemniaczanÄ? wymieszaÄ? z zimnÄ? wodÄ?, wlaÄ? do gorÄ?cego wywaru, mieszajÄ?c zagotowaÄ?, przestudziÄ?. Przestudzony kisiel wlaÄ? do kompotiery lub podzieliÄ? na porcje do kompotierek, powierzchniÄ? skropiÄ? paroma kroplami zimnej wody, aby nie powsta?? ko??uszek, ostudziÄ?. Kisiel ten mo??na podawaÄ? polany s??odzonym mlekiem.
|