60 dag oczyszczonej ryby morskiej lub filet??w (dorsz karmazyn, kergulena, morszczuk, p??astuga, ostrobok)
3 ??y??ki majeranku z sza??wiÄ? i bazyliÄ?
20 dag marchwi
20 dag cebuli
10 dag selera
1 ??y??ka koncentratu pomidorowego
s??l
listek laurowy
sproszkowana papryka
4 ??y??ki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku z naciÄ? pietruszki |
Z oczyszczonej ryby zdjÄ?Ä? sk??rÄ?, ??ciÄ?gajÄ?c jÄ? od nasady g??owy w kierunku ogona. NastÄ?pnie u??o??yÄ? rybÄ? na desce i skrajaÄ? filety, usuwajÄ?c przy tym krÄ?gos??up z czÄ???ciÄ? o??ci. Filety pokrajaÄ? w poprzek na porcje. Ka??dy kawa??ek ryby natrzeÄ? rozkruszonymi przyprawami zio??owymi. U??o??yÄ? jeden na drugim w misce, przycisnÄ?Ä?, przykryÄ?, wstawiÄ? na 1 godz. do lod??wki. Seler i marchew umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?. Przygotowane warzywa zetrzeÄ? na tarce z ma??ymi otworami. RybÄ? w??o??yÄ? do rondla, przek??adajÄ?c przygotowanymi warzywami, posoliÄ?, opr??szyÄ? sproszkowanÄ? paprykÄ?, dodaÄ? rozkruszony listek laurowy. PrzygotowanÄ? w ten spos??b potrawÄ? podlaÄ? szklankÄ? wrzÄ?cej wody. PrzykryÄ? rondel. PostawiÄ? na ostrym ogniu. Szybko doprowadziÄ? do wrzenia, a nastÄ?pnie zmniejszyÄ? p??omie?? i gotowaÄ? powoli przez ok. 30 min. Gdy warzywa zmiÄ?knÄ?, wyjÄ?Ä? ostro??nie rybÄ?, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku. Do warzyw dodaÄ? koncentrat pomidorowy, wymieszaÄ?, doprowadziÄ? do wrzenia: PrzyprawiÄ? do smaku. GorÄ?cymi warzywami ob??o??yÄ? rybÄ?, posypaÄ? zieleninÄ?, od razu podawaÄ?. Smak potrawy podniesie dodatek t??uszczu. PrzyrzÄ?dzonÄ? w ten spos??b rybÄ? mo??na takie podawaÄ? na zimno.
|