60 dag oczyszczonej ryby morskiej (dorsz, p??astuga, karmazyn, morszczuk, kergulena), 2 szklanki mleka
kawa??ek sk??rki cytrynowej lub sk??rki z razowego chleba,
20 dag cebuli
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por),
listek laurowy
pieprz
majeranek
ostra sproszkowana papryka
s??l
4 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki |
Ryby umyÄ?, oczy??ciÄ?, odkrajaÄ? p??etwy, umyÄ?. Z oczyszczonych ryb zdjÄ?Ä? sk??rÄ? ??ciÄ?gajÄ?c jÄ? od nasady g??owy w kierunku ogona. NastÄ?pnie z tuszek skrajaÄ? filety, pokrajaÄ? na porcje, u??o??yÄ? w misce i zalaÄ? ch??odnym mlekiem. PrzykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na 20 -.30 min. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w pi??rka. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w drobny makaronik lub zetrzeÄ? na tarce z du??ymi otworami. WymieszaÄ? warzywa z cebulÄ?, lekko posoliÄ?, w??o??yÄ? do rondla, podlaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, przykryÄ?, nastawiÄ? do gotowania. Po 15 min po??owÄ? podgotowanych warzyw wyjÄ?Ä?, resztÄ? lekko opr??szyÄ? majerankiem, na powierzchni warzyw u??o??yÄ? odcedzone z mleka porcje ryby, opr??szyÄ? solÄ? i majerankiem, pokruszonym listkiem laurowym i szczyptÄ? pieprzu oraz paprykÄ?; warto takie posypaÄ? sk??rkÄ? cytrynowÄ?. PrzykryÄ? wyjÄ?tymi podgotowanymi warzywami, posypaÄ? majerankiem. PrzykryÄ? rondel, ustawiÄ? na ma??ym p??omieniu. GotowaÄ? przez 20-30 min. UgotowanÄ? rybÄ? razem z warzywami wy??o??yÄ? na p????misek, obficie posypaÄ? posiekanÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? na gorÄ?co z dodatkiem ziemniak??w z wody (1-2 szt. na porcje) i z sur??wkÄ? z pomidor??w ??wie??ych lub mro??onych.
|