60 dag oczyszczonej ryby morskiej (dorsz, karmazyn, morszczuk)
3 zÄ?bki czosnku,
2 ??y??ki posiekanych ??wie??ych listk??w majeranku z estragonem
50 dag cebuli,
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz
s??l
4 ??y??ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki |
Z oczyszczonej ryby ??ciÄ?gnÄ?Ä? sk??rÄ?, poczynajÄ?c od nasady g??owy w kierunku ogona. Czosnek obraÄ?, drobno posiekaÄ?, rozetrzeÄ?, wymieszaÄ? z posiekanymi li??Ä?mi majeranku i estragonu. PrzygotowanÄ? mieszaninÄ? natrzeÄ? tuszki ryb z zewnÄ?trz i wewnÄ?trz jamy brzusznej. PozostawiÄ? w przykrytym naczyniu w lod??wce na 3040 min. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w czÄ?stki. Oko??o 15 dag cebuli drobno posiekaÄ?, lekko posoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem, umie??ciÄ? wewnÄ?trz jamy brzusznej ryby, spiÄ?Ä? szpilkami do drobiu. PokrajanÄ? cebulÄ? zalaÄ? szklankÄ? wrzÄ?cej wody, posoliÄ?, gotowaÄ? pod przykryciem ok. 10 min. Do gotujÄ?cej siÄ? cebuli w??o??yÄ? przygotowanÄ? rybÄ?, dodaÄ? listek laurowy, ziele angielskie i nieco pieprzu. GotowaÄ? przez ok. 30 min. na ma??ym ogniu. MiÄ?kkÄ? rybÄ? wy??o??yÄ? ostro??nie na p????misek. UstawiÄ? na parze, przykryÄ?. CebulÄ? przetrzeÄ? przez sito, przyprawiÄ? do smaku solÄ? i pieprzem, zagrzaÄ?. GorÄ?cym przecierem zalaÄ? rybÄ?, posypaÄ? posiekanÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? na gorÄ?co z dodatkiem ziemniak??w (1-2 na porcjÄ?) i sur??wek lub na zimno z sa??atkami warzywnymi.
|