60 dag dorsza lub morszczuka
1 ??y??ka zmia??d??onych ziaren kminku
15 dag cebuli
10 dag marchwi
10 dag pietruszki
20 dag burak??w
listek laurowy
ziele angielskie
czosnek
pieprz
4 ??y??ki umytej, drobno posiekanej naci pietruszki,
sok cytrynowy lub ocet owocowy
s??l
1 ??y??ka oleju |
RybÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ?, odkrajaÄ? g??owÄ? i p??etwy, umyÄ?. Z przygotowanej ryby zdjÄ?Ä? sk??rÄ?, ??ciÄ?gajÄ?c jÄ? od g??owy w kierunku ogona. SkrajaÄ? filety, natrzeÄ? je zmia??d??onym kminkiem, pokrajaÄ? w poprzek na porcje, u??o??yÄ? w misce, przykryÄ? i pozostawiÄ? w lod??wce na ok. 30 min. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?. CebulÄ?, marchew i pietruszkÄ? pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody. GotowaÄ? pod przykryciem przez ok. 15 min. Buraki poszatkowaÄ? i razem z obranym czosnkiem, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem dodaÄ? do gotujÄ?cego siÄ? wywaru. R??wnocze??nie w??o??yÄ? porcje ryby. GotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez ok. 20 min. Ugotowane porcje ryby wyjÄ?Ä? perforowanÄ? ??opatkÄ? i u??o??yÄ? na ustawionym na parze p????misku, przykryÄ?. Warzywa przetrzeÄ? przez sito. Przecier wymieszaÄ? z posiekanÄ? pietruszkÄ? i olejem, przyprawiÄ? do smaku sokiem cytrynowym lub octem owocowym i solÄ?. ZagrzaÄ?. GorÄ?cym przecierem ob??o??yÄ? rybÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w z wody i sur??wek.
|