Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
RYBA MORSKA W GALARECIE

60 dag dorsza, kerguleny lub morszczuka
3 zÄ?bki czosnku
ocet
50 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, cebula)
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz
2 ??y??eczki ??elatyny
5 dag groszku konserwowego
RybÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ?, odkrajaÄ? g??owÄ?, p??etwy i ogon. Starannie, nadcinajÄ?c u nasady g??owy, ??ciÄ?gnÄ?Ä? sk??rÄ? w kierunku ogona. SkrajaÄ? filety, prowadzÄ?c ostry n???? wzd??u?? krÄ?gos??upa. UsunÄ?Ä? krÄ?gos??up i w miarÄ? mo??liwo??ci o??ci uwa??ajÄ?c ??eby nie uszkodziÄ? miÄ?sa. Czosnek obraÄ?, rozetrzeÄ? z solÄ? lub przecisnÄ?Ä? przez praskÄ?. Filety natrzeÄ? czosnkiem, skropiÄ? octem pokrajaÄ? na porcje i pozostawiÄ? w przykrytym naczyniu na ok. 30 min w lod??wce. Warzyw?? umyÄ?, oczy??ciÄ?, pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody. GotowaÄ? pod przykryciem przez ok. 15 min. Do wrzÄ?tku w??o??yÄ? przygotowanÄ? rybÄ?, dodajÄ?c jednocze??nie listek laurowy i ziele angielskie. GotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez ok. 20 min. OstudziÄ? w wywarze. ??elatynÄ? wymieszaÄ? z 3-4 ??y??kami zimnej wody i pozostawiÄ? n?? ok. 15 min. Gdy napÄ?cznieje, zagotowaÄ? i odstawiÄ?. Porcje ryby wyjÄ?Ä? z wywaru, lekko opr??szyÄ? pieprzem, 2-3 marchewki z wywaru pokrajaÄ? ozdobnie. PrzecedziÄ? wywar przez gÄ?ste sito (wy??o??one gazÄ?), 1 1/3 szklanki wywaru wymieszaÄ? z rozpuszczonÄ? ??elatynÄ?. CienkÄ? warstwÄ? p??ynu wlaÄ? na dno salaterki, przykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki. Gdy galareta zestali siÄ?, wyjÄ?Ä? z lod??wki. U??o??yÄ? na tym porcje ryby, przek??adajÄ?c przygotowanÄ? marchewkÄ? i odcedzonym z zalewy groszkiem. ZalaÄ? wywarem z ??elatynÄ?, przykryÄ?. WstawiÄ? do lod??wki do zestalenia. PodawaÄ? z dodatkiem chrzanu z jab??kiem, sosu chrzanowego i sa??atek warzywnych.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design