50 dag filet??w z ryby morskiej (dorsz karmazyn, morszczuk)
1 ??y??eczka majeranku
1 szklanka mleka
2 bia??ka
15 dag cebuli
4 ??y??ki umytej posiekanej naci pietruszki
s??l
pieprz
40 dag warzyw mieszanych
listek laurowy
ziele angielskie |
Zamro??one filety pozostawiÄ? w dolnej czÄ???ci lod??wki. Gdy rozmarznÄ? na tyle, ??e bÄ?dzie je mo??na porozdzielaÄ?, wyjÄ?Ä?. OddzieliÄ? poszczeg??lne kawa??ki, zalaÄ? mlekiem. ZostawiÄ? w lod??wce na ok. 30 min. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, bardzo drobno posiekaÄ?, wsypaÄ? na patelniÄ?, posoliÄ?, podlaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? (1/2 szklanki), ogrzewaÄ?, mieszajÄ?c od czasu do czasu, a?? zmiÄ?knie, a woda ca??kowicie odparuje. Filety odcedziÄ? z mleka, osuszyÄ?, zemleÄ? w maszynce razem z cebulÄ? i pietruszkÄ?. Do masy rybnej dodaÄ? bia??ka, nieco soli i pieprzu. WyrobiÄ? starannie masÄ? robotem lub drewnianÄ? ??y??kÄ?, a nastÄ?pnie rÄ?kami zwil??onymi wodÄ? formowaÄ? okrÄ?g??e lub owalne pulpety. Uk??adaÄ? je na zwil??onej desce, sp??aszczyÄ? nadajÄ?c kszta??t okrÄ?g??ych lub owalnych kotlet??w. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej osolonej wody. GotowaÄ? pod przykryciem ok. 15 min. Do wywaru dodaÄ? listek laurowy, ziele angielskie i majeranek, a nastÄ?pnie w??o??yÄ? przygotowane pulpety. GotowaÄ? na ma??ym ogniu 20-30 min. Ugotowane pulpety wyjÄ?Ä? z wywaru, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku. PodawaÄ? z dodatkiem sosu chrzanowego lub warzywnego i z sur??wkami. Pulpety mo??na podawaÄ? tak??e na zimno, skropione sokiem cytrynowym. Zawsze odpowiednim dodatkiem bÄ?dzie chrzan lub sos chrzanowy czy pomidorowy.
|