Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
RYBA MORSKA FASZEROWANA

60 dag filet??w z ryby morskiej (dorsz, karmazyn, morszczuk)
3 ??y??ki mieszanych zi???? przyprawowych (sza??wia, estragon, majeranek, bazylia)
2 zÄ?bki czosnku,
2 bia??ka
15 dag cebuli
10 dag selera
s??l
pieprz
40 dag warzyw mieszanych,
listek laurowy
ziele angielskie
1 ??y??ka oliwy lub oleju
Zamro??one filety pozostawiÄ? w dolnej czÄ???ci lod??wki. Powinny nieco rozmarznÄ?Ä?, w??wczas nale??y je podzieliÄ? na porcje. Ka??dy kawa??ek natrzeÄ? wymieszanymi rozkruszonymi zio??ami. Czosnek obraÄ? i przecisnÄ?Ä? przez praskÄ?. Sokiem czosnkowym skropiÄ? filety, w??o??yÄ? do miski, przykryÄ?, pozostawiÄ? w lod??wce na 30 minut. Warzywa mieszane umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?; pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do rondla z wrzÄ?cÄ?, osolonÄ? wodÄ?. GotowaÄ? pod przykryciem przez ok. 15 min. CebulÄ? obraÄ?, pokrajaÄ?, posoliÄ?, podgrzewaÄ? mieszajÄ?c do czasu, a?? zmiÄ?knie i zacznie ??????knÄ?Ä?. OstudziÄ?. Filety razem z cebulÄ? zemleÄ? w maszynce do miÄ?sa. Do masy rybnej dodaÄ? bia??ka, oliwÄ?, osoliÄ?, opr??szyÄ? pieprzem i dok??adnie wyrobiÄ? drewnianÄ? ??y??kÄ?. Seler umyÄ?, obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w bardzo cieniutki makaronik i wymieszaÄ? z masÄ? rybnÄ?. DeskÄ? zwil??yÄ? wodÄ? i z przygotowanej masy uformowaÄ? wa??ek, owinÄ?Ä? go ??cis??o gazÄ?, obwiÄ?zaÄ? bawe??nianÄ? nitkÄ?, tak jak baleron. W??o??yÄ? do wanienki do gotowania ryb z wrzÄ?cym wywarem. GotowaÄ? pod przykryciem przez 30-40 min. UgotowanÄ? rybÄ? mo??na podawaÄ? zar??wno na gorÄ?co, jak i na zimno. PrzeznaczonÄ? do podawania na gorÄ?co wyjÄ?Ä? z wywaru, pomagajÄ?c sobie d??ugÄ? ??opatkÄ?, ostro??nie rozwinÄ?Ä? z gazy, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku. PokrajaÄ? w poprzek na porcje, ozdobiÄ? listkami pietruszki. PodawaÄ? z dodatkiem sosu chrzanowego, ziemniak??w z wody (1-2 na porcjÄ?) i sur??wek. PrzeznaczonÄ? do podawania na zimno nieco przestudziÄ? w wywarze, wy??o??yÄ? na deskÄ?, przykryÄ? drugÄ? deskÄ? i lekko obciÄ???yÄ?. PozostawiÄ? do ostygniÄ?cia. KrajaÄ? n?? zimno w plastry. PodawaÄ? z dodatkiem chrzanu lub sosu chrzanowego i z sa??atkami warzywnymi.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design