Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
LESZCZ LUB LIN GOTOWANY

60 dag oczyszczonej ryby
30-40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, por, pietruszka)
10 dag cebuli
listek laurowy
pieprz
ziele angielskie
s??l
2-3 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki
RybÄ? umyÄ?. Leszcza oskrobaÄ? z ??usek sprawiÄ?, odkrajaÄ? g??owÄ? i p??etwy. Lina sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ? i dopiero w??wczas oskrobaÄ? ??uski, sprawiÄ? i odkrajaÄ? g??owÄ? i p??etwy. OczyszczonÄ? rybÄ? umyÄ? i pozostawiÄ? w ca??o??ci bÄ?d?? pokrajaÄ? w poprzek w dzwonka, posoliÄ?. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej osolonej wody. DodaÄ? oczyszczonÄ? ze skrzeli i oczu g??owÄ?. Po 10 min w??o??yÄ? rybÄ?. GotowaÄ? pod przykryciem przez 30 min na ma??ym ogniu. UgotowanÄ? rybÄ? wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, ob??o??yÄ? ziemniakami z wody (1-2 na porcjÄ?), posypaÄ? pietruszkÄ?. Jako wa??ny dodatek do leszcza warto przeznaczyÄ? czÄ???Ä? dziennej racji mas??a, bÄ?dzie w??wczas znacznie smaczniejszy. PodawaÄ? z dodatkiem sur??wek. Wywar z ugotowanych ryb wykorzystaÄ? na zupÄ? lub do przyrzÄ?dzania sosu raczej dla tych domownik??w, kt??rzy nie stosujÄ? re??imu niskokalorycznego.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design