1 ryba (po oczyszczeniu - 60 dag)
30 dag cebuli
listek laurowy
ziele angielskie,
pieprz
2 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki |
RybÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ? z ??usek, sprawiÄ?, odkrajaÄ? g??owÄ?, usunÄ?Ä? skrzela, odkrajaÄ? p??etwy i ogon. Oczy wykrajaÄ?, odrzuciÄ?. G??owÄ? w??o??yÄ? do zimnej wody, osoliÄ?, nastawiÄ? do gotowania. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ?, dodaÄ? do gotujÄ?cej siÄ? g??owy. OczyszczonÄ? rybÄ? umyÄ?, pozostawiÄ? w ca??o??ci lub pokrajaÄ? w dzwonka, lekko posoliÄ? i w??o??yÄ? do wrzÄ?cego wywaru po ok. 15 minutach gotowania. GotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez ok. 45 min. MiÄ?kkÄ? rybÄ? wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, ob??o??yÄ? ziemniakami z wody, posypaÄ? pietruszkÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem sur??wki, najlepiej z por??w.
|