Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KARP NADZIEWANY PIECZARKAMI GOTOWANY

1 karp (po oczyszczeniu - 60 dag)
20 dag pieczarek
1 ??y??ka oliwy
15 dag cebuli
30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)
s??l
pieprz
listek laurowy
2-3 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki
Karpia umyÄ?, oczy??ciÄ? z ??usek, sprawiÄ?, odkrajaÄ? p??etwy i ogon. WykrajaÄ? skrzela i oczy. UmyÄ? starannie. Pieczarki umyÄ?, oczy??ciÄ?, pokrajaÄ? a kostkÄ?, wsypaÄ? do wrzÄ?cej wody, doprowadziÄ? do zawrzenia, odcedziÄ?, wsypaÄ? do rondelka, dodaÄ? oliwÄ?, chwilÄ? poddusiÄ?, mieszajÄ?c i przyprawiÄ? do smaku solÄ?. Warzywa umyÄ? oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do wanienki do gotowania ryb, zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, osoliÄ?. GotowaÄ? pod przykryciem ok. 15 min. WnÄ?trze jamy brzusznej ryby opr??szyÄ? pieprzem, natrzeÄ? solÄ?, a nastÄ?pnie nape??niÄ? przygotowanymi pieczarkami, spiÄ?Ä? starannie szpilkami do drobiu lub zszyÄ? tak, aby p??aty sk??ry (przeciÄ?tej) wzajemnie siÄ? na siebie nak??ada??y. PrzygotowanÄ? rybÄ? w??o??yÄ? do wrzÄ?cego wywaru. PrzykryÄ?, gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez ok. 45 min. UgotowanÄ? rybÄ? wyjÄ?Ä? za pomocÄ? ??opatki, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku, posypaÄ? pietruszkÄ?, ob??o??yÄ? ziemniakami z wody (1-2 na porcjÄ?). UgotowanÄ? w ten spos??b rybÄ? kraje siÄ? ostrym no??em w poprzek na dzwonka i nak??ada na talerz razem z pieczarkami. PodawaÄ? z dodatkiem sur??wki z zielonej sa??aty lub cykorii. Wywar z ryby wykorzystaÄ? na zupÄ?.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design