1 karp (po oczyszczeniu - 60 dag)
20 dag pieczarek
1 ??y??ka oliwy
15 dag cebuli
30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler)
s??l
pieprz
listek laurowy
2-3 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki |
Karpia umyÄ?, oczy??ciÄ? z ??usek, sprawiÄ?, odkrajaÄ? p??etwy i ogon. WykrajaÄ? skrzela i oczy. UmyÄ? starannie. Pieczarki umyÄ?, oczy??ciÄ?, pokrajaÄ? a kostkÄ?, wsypaÄ? do wrzÄ?cej wody, doprowadziÄ? do zawrzenia, odcedziÄ?, wsypaÄ? do rondelka, dodaÄ? oliwÄ?, chwilÄ? poddusiÄ?, mieszajÄ?c i przyprawiÄ? do smaku solÄ?. Warzywa umyÄ? oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do wanienki do gotowania ryb, zalaÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, osoliÄ?. GotowaÄ? pod przykryciem ok. 15 min. WnÄ?trze jamy brzusznej ryby opr??szyÄ? pieprzem, natrzeÄ? solÄ?, a nastÄ?pnie nape??niÄ? przygotowanymi pieczarkami, spiÄ?Ä? starannie szpilkami do drobiu lub zszyÄ? tak, aby p??aty sk??ry (przeciÄ?tej) wzajemnie siÄ? na siebie nak??ada??y. PrzygotowanÄ? rybÄ? w??o??yÄ? do wrzÄ?cego wywaru. PrzykryÄ?, gotowaÄ? na ma??ym ogniu przez ok. 45 min. UgotowanÄ? rybÄ? wyjÄ?Ä? za pomocÄ? ??opatki, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku, posypaÄ? pietruszkÄ?, ob??o??yÄ? ziemniakami z wody (1-2 na porcjÄ?). UgotowanÄ? w ten spos??b rybÄ? kraje siÄ? ostrym no??em w poprzek na dzwonka i nak??ada na talerz razem z pieczarkami. PodawaÄ? z dodatkiem sur??wki z zielonej sa??aty lub cykorii. Wywar z ryby wykorzystaÄ? na zupÄ?.
|