60 - dag ryby
30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por),
1 szklanka octu
listek laurowy
ziele angielskie
s??l |
RybÄ? umyÄ? (lina sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?), oczy??ciÄ? z ??usek, sprawiÄ?, umyÄ?, najlepiej pod bie??Ä?cÄ? wodÄ?. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do wanienki do gotowania ryb z wrzÄ?cÄ? osolonÄ? wodÄ?. GotowaÄ? pod przykryciem przez ok. 15 min (warzywa powinny zmiÄ?knÄ?Ä?). W??wczas dodaÄ? ocet, ziele angielskie i listek laurowy. Gdy zakwaszony wywar zawrze, w??o??yÄ? rybÄ?. GotowaÄ? na ma??ym ogniu pstrÄ?ga przez 15-20 min, a pozosta??e ryby ok. 40 min. UgotowanÄ? rybÄ? wyjÄ?Ä? z wywaru, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku, ob??o??yÄ? ozdobnie pokrajanymi ugotowanymi warzywami i ziemniakami z wody (1-2 na porcjÄ?). PodawaÄ? z dodatkiem sur??wki z czerwonej kapusty lub cykorii. RybÄ? gotowanÄ? "na niebiesko" mo??na tak??e podawaÄ? na zimno z dodatkiem r????norodnych sa??atek sezonowych.
|