Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
KARP LUB LESZCZ PO ANGIELSKU

1 ryba (po oczyszczeniu - 60 dag)
40 dag warzyw miesza??ych (marchew, pietruszka, seler, cebula)
listek laurowy
s??l
pieprz
sok cytrynowy
4 ??y??ki umytej drobno posiekanej naci pietruszki
Ä? ??y??ki mas??a
RybÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ? z ??usek, sprawiÄ?, wykrajaÄ? skrzela i oczy, odciÄ?Ä? p??etwy. OczyszczonÄ? rybÄ? umyÄ? zewnÄ?trz i wewnÄ?trz jamy brzusznej i lekko natrzeÄ? solÄ?. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ?, w??o??yÄ? do wanienki do ryb z wrzÄ?cÄ? osolonÄ? wodÄ?. GotowaÄ? pod przykryciem przez ok. 15 min. Do wrzÄ?tku w??o??yÄ? przygotowanÄ? rybÄ?, dodajÄ?c rozkruszony listek laurowy i nieco mielonego pieprzu. GotowaÄ? pod przykryciem, na ma??ym ogniu leszcza - 40 min, karpia - 50 min. Mas??o stopiÄ?, dodaÄ? posiekanÄ? zielonÄ? pietruszkÄ?, zagotowaÄ?, nie rumieniÄ?, odstawiÄ?. DodaÄ? 2-3 ??y??ki soku cytrynowego i tyle?? wywaru z ryby, wymieszaÄ?, przyprawiÄ? solÄ? i odrobinÄ? pieprzu. UgotowanÄ? rybÄ? wyjÄ?Ä? z wywaru, u??o??yÄ? na ogrzanym p????misku, polaÄ? r??wnomiernie sosem pietruszkowym. Ob??o??yÄ? dooko??a ziemniakami z wody (1-2 na porcje). PodawaÄ? z dodatkiem sa??atek lub sur??wek. PrzyrzÄ?dzonÄ? w ten spos??b rybÄ? mo??na ostudziÄ?. PodawaÄ? z sa??atkami. Wywar warto wykorzystaÄ? jako ros????.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design