60 dag lina
20 dag warzyw (marchew pietruszka)
15 dag ga??Ä?zek kopru
s??l,
pieprz
sok cytrynowy |
Lina sparzyÄ? wrzÄ?cÄ? wodÄ?, oczy??ciÄ? z ??usek, pamiÄ?tajÄ?c, ??e ??uski lina sÄ? bardzo g??Ä?boko osadzone w sk??rze i mo??na je usunÄ?Ä? dopiero po dok??adnym sparzeniu wrzÄ?cÄ? wodÄ?. OczyszczonÄ? z ??usek rybÄ? sprawiÄ?, odkrajaÄ? g??owÄ?, p??etwy i ogon. TuszkÄ? umyÄ?, osÄ?czyÄ?, pokrajaÄ? w poprzek w dzwonka, lekko natrzeÄ? solÄ?. Warzywa i koper umyÄ?. Warzywa oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, zetrzeÄ? na tarce z du??ymi otworami, w??o??yÄ? do rondla z wrzÄ?cÄ?, osolonÄ? wodÄ?, przykryÄ? i gotowaÄ?. Z ga??Ä?zek kopru oberwaÄ? po??owÄ? listk??w, od??o??yÄ?. Ga??Ä?zki z pozosta??ymi listkami w??o??yÄ? do gotujÄ?cych siÄ? warzyw i gotowaÄ? jeszcze kilka minut. Do wrzÄ?tku wy??o??yÄ? porcje ryby lekko opr??szone pieprzem. GotowaÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu przez ok. 30 min. Z wywaru wyjÄ?Ä? ga??Ä?zki kopru. RybÄ? wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, ob??o??yÄ? ugotowanymi warzywami. ?šwie??e li??cie kopru posiekaÄ? drobno i czÄ???ciÄ? posypaÄ? rybÄ?. Ob??o??yÄ? ziemniakami "z wody". PodawaÄ? z dodatkiem sosu koperkowego przygotowanego przez wymieszanie reszty posiekanego kopru z kilkoma ??y??kami wywaru z ryby. Sos przyprawiÄ? do smaku sokiem cytrynowym i solÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem zielonej sa??aty li??ciastej.
|