Przepisy kulinarne, kuchia, przepisy, ciasta, potrawy...
Poezja, Słynne cytaty


Ciasta
Desery
Dr??b
Dziczyzna
Inne miÄ?so
Napoje
Potrawy jednogarnkowe
Potrawy mleczne
Potrawy mÄ?czne i zbo??owe
Potrawy z grzyb??w
Potrawy z jaj
PrzekÄ?ski
Ryby i owoce morza
Sa??atki
Sosy
Wieprzowina
Wo??owina
Zupy
RYBA S?ODKOWODNA FASZEROWANA

60 dag szczupaka lub karpia
10 dag cebuli
1 ??y??ka tartej bu??ki
1 bia??ko
5 dag selera
2 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki
pieprz
30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por)
listek laurowy
ziele angielskie
CebulÄ? umyÄ? i upiec. RybÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ? z ??usek, odkrajaÄ? p??etwy i ogon uwa??ajÄ?c, ??eby nie uszkodziÄ? sk??ry, nastÄ?pnie odkrajaÄ? g??owÄ? wraz ze skrzelami i przez uzyskany w ten spos??b otw??r wyjÄ?Ä? wnÄ?trzno??ci. OczyszczonÄ? rybÄ? umyÄ? i zdjÄ?Ä? z niej sk??rÄ?; nadciÄ?Ä? jÄ? w tym celu ostrym no??em u nasady g??owy i ??ciÄ?gajÄ?c nadcinaÄ? ostro??nie wzd??u?? miÄ???ni. Sk??rÄ? od??o??yÄ?. MiÄ?so oczy??ciÄ? starannie z o??ci, zeskrobujÄ?c no??em. Raz jeszcze sprawdziÄ? i posiekaÄ? lub zemleÄ? w maszynce razem z upieczonÄ? i obranÄ? z ??usek cebulÄ? oraz naciÄ? pietruszki. UzyskanÄ? masÄ? wyrobiÄ? starannie drewnianÄ? ??y??kÄ?, dodajÄ?c tartÄ? bu??kÄ? i bia??ko. Kawa??ek surowego selera pokrajaÄ? w bardzo cienki makaronik i wymieszaÄ? z masÄ?. PrzyprawiÄ? solÄ? i pieprzem: Sk??rÄ? zdjÄ?tÄ? z ryby nape??niÄ? przygotowanÄ? masÄ?, dobrze uciskajÄ?c. Otw??r zaszyÄ? bawe??nianÄ? nitkÄ? w ten spos??b, aby przeciÄ?te brzegi sk??ry (od nasady g??owy) zachodzi??y na siebie, lub spiÄ?Ä? szpilkami do drobiu. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody. GotowaÄ? kilkana??cie minut pod przykryciem, nastÄ?pnie do wrzÄ?tku dodaÄ? listek laurowy z zielem angielskim i w??o??yÄ? rybÄ?. GotowaÄ? na ma??ym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godz. UgotowanÄ? rybÄ? wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, pokrajaÄ? w poprzek na porcje, ozdobiÄ? marchewkÄ? i listkami pietruszki. PodawaÄ? z dodatkiem sosu chrzanowego lub z chrzanem i z dodatkiem ziemniak??w z wody (1-2 na porcjÄ?) oraz sa??aty lub sur??wek z kapusty. RybÄ? faszerowanÄ? mo??na tak??e podawaÄ? na zimno. W tym przypadku trzeba jÄ? pozostawiÄ? w wywarze, aby nieco przestyg??a, wy??o??yÄ? na deskÄ?, przykryÄ? drugÄ? deskÄ?, obciÄ???yÄ?, pozostawiÄ? do zupe??nego ostygniÄ?cia. KrajaÄ? w poprzek na plastry. PodawaÄ? z sa??atkami z warzyw i chrzanem lub sosem chrzanowym.
Š 2001 your site
Site Made By: Frost Zone Design