60 dag szczupaka lub karpia
10 dag cebuli
1 ??y??ka tartej bu??ki
1 bia??ko
5 dag selera
2 ??y??ki umytej, posiekanej naci pietruszki
pieprz
30 dag warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por)
listek laurowy
ziele angielskie |
CebulÄ? umyÄ? i upiec. RybÄ? umyÄ?, oczy??ciÄ? z ??usek, odkrajaÄ? p??etwy i ogon uwa??ajÄ?c, ??eby nie uszkodziÄ? sk??ry, nastÄ?pnie odkrajaÄ? g??owÄ? wraz ze skrzelami i przez uzyskany w ten spos??b otw??r wyjÄ?Ä? wnÄ?trzno??ci. OczyszczonÄ? rybÄ? umyÄ? i zdjÄ?Ä? z niej sk??rÄ?; nadciÄ?Ä? jÄ? w tym celu ostrym no??em u nasady g??owy i ??ciÄ?gajÄ?c nadcinaÄ? ostro??nie wzd??u?? miÄ???ni. Sk??rÄ? od??o??yÄ?. MiÄ?so oczy??ciÄ? starannie z o??ci, zeskrobujÄ?c no??em. Raz jeszcze sprawdziÄ? i posiekaÄ? lub zemleÄ? w maszynce razem z upieczonÄ? i obranÄ? z ??usek cebulÄ? oraz naciÄ? pietruszki. UzyskanÄ? masÄ? wyrobiÄ? starannie drewnianÄ? ??y??kÄ?, dodajÄ?c tartÄ? bu??kÄ? i bia??ko. Kawa??ek surowego selera pokrajaÄ? w bardzo cienki makaronik i wymieszaÄ? z masÄ?. PrzyprawiÄ? solÄ? i pieprzem: Sk??rÄ? zdjÄ?tÄ? z ryby nape??niÄ? przygotowanÄ? masÄ?, dobrze uciskajÄ?c. Otw??r zaszyÄ? bawe??nianÄ? nitkÄ? w ten spos??b, aby przeciÄ?te brzegi sk??ry (od nasady g??owy) zachodzi??y na siebie, lub spiÄ?Ä? szpilkami do drobiu. Warzywa umyÄ?, oczy??ciÄ?, op??ukaÄ?, w??o??yÄ? do wrzÄ?cej, osolonej wody. GotowaÄ? kilkana??cie minut pod przykryciem, nastÄ?pnie do wrzÄ?tku dodaÄ? listek laurowy z zielem angielskim i w??o??yÄ? rybÄ?. GotowaÄ? na ma??ym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godz. UgotowanÄ? rybÄ? wy??o??yÄ? na ogrzany p????misek, pokrajaÄ? w poprzek na porcje, ozdobiÄ? marchewkÄ? i listkami pietruszki. PodawaÄ? z dodatkiem sosu chrzanowego lub z chrzanem i z dodatkiem ziemniak??w z wody (1-2 na porcjÄ?) oraz sa??aty lub sur??wek z kapusty. RybÄ? faszerowanÄ? mo??na tak??e podawaÄ? na zimno. W tym przypadku trzeba jÄ? pozostawiÄ? w wywarze, aby nieco przestyg??a, wy??o??yÄ? na deskÄ?, przykryÄ? drugÄ? deskÄ?, obciÄ???yÄ?, pozostawiÄ? do zupe??nego ostygniÄ?cia. KrajaÄ? w poprzek na plastry. PodawaÄ? z sa??atkami z warzyw i chrzanem lub sosem chrzanowym.
|