60 dag filet??w z ryby morskiej (dorsz, kulbin, ostrobok)
2 zÄ?bki czosnku
2 ??y??ki czÄ?bru z majerankiem
Ä? szklanki mleka
10 dag cebuli
4 ??y??ki umytego, drobno pokrajanego szczypiorku z naciÄ? pietruszki
s??l
pieprz naturalny lub zio??owy |
Filety postawiÄ? w dolnej czÄ???ci lod??wki. Gdy rozmarznÄ? na tyle, ??e porcje dadzÄ? siÄ? rozdzieliÄ?, roz??o??yÄ? je na talerzu i natrzeÄ? rozkruszonymi zio??ami. Czosnek obraÄ?, przecisnÄ?Ä? przez praskÄ? i rozsmarowaÄ? r??wnomiernie na powierzchni filet??w. Filety u??o??yÄ? w misce, przykryÄ?, wstawiÄ? do lod??wki na 1 godz. CebulÄ? obraÄ?, op??ukaÄ?, pokrajaÄ? w pi??rka. W niskim szerokim rondlu uk??adaÄ? filety, opr??szajÄ?c je solÄ? i pieprzem i przek??adajÄ?c cebulÄ?. ZalaÄ? wrzÄ?cym mlekiem. DusiÄ? pod przykryciem na ma??ym ogniu. Najlepiej rondel ustawiÄ? na p??ytce ochronnej. Po ok. 20 min wy??o??yÄ? uduszone filety na p????misek i posypaÄ? posiekanÄ? zieleninÄ?. PodawaÄ? z dodatkiem ziemniak??w pur??e (1 ??y??ka na porcjÄ?) i sur??wek.
|